Güney Kore ekonomisi, 2019 yılının ilk çeyreğinde beklenmedik bir şekilde daralırken, küresel mali krizden bu yana en kötü performansa işaret etti. Hükümet harcamalarının önceki çeyrek dönemdeki güçlü hızını koruyamadığı ve şirketlerin yatırımlarını artırdıkları belirtildi.
Ülke 2008 yılının sonlarında yüzde 3,3’lük bir düşüş yaşamış, Ekim – Aralık döneminde yüzde 1 oranında büyümüştü. 2019’un ilk çeyrek verisi, bu verinin ardından gelen en kötü değer olarak yorumlandı. Kore Merkez Bankası tarafından açıklanan veri sonrası, Merkez bankasının U dönüşü politikasına neden olacağı ve artan dış riskleri azaltmak için faiz oranlarını düşüreceği tahmin edildi.
Merkez Bankası, Perşembe günü yaptığı açıklamasında, bellek yongaları sektöründe beklenenden daha kötü bir gerileme ile ilk çeyrek sermaye yatırımını vururken, Çin-ABD ticaret anlaşmazlığının ortasında ihracatın özel tüketimden elde ettiği kazancı sildiğini belirtti.
Reuters anketine katılan ekonomistlerin hiçbiri büyümenin daralmaya dönüşünü beklemiyordu ve ortalama tahmin yüzde 0,3 artıştı.Bir merkez bankası yetkilisi, “Hükümet harcamaları, özellikle inşaat yatırımları için dördüncü çeyrekte yaşanan yükselişe devam edemedi, ancak çip sektöründeki bir düşüş nedeniyle iş yatırımlarındaki düşüş beklenenden daha kötü geçti,” dedi.
Büyüme verileri, Moon Jae-in hükümetinin benzeri görülmemiş hava kirliliği seviyelerinin üstesinden gelmek ve zayıf ihracatı artırmak için 6,7 trilyon kazandıran ek bütçe açıklamasından bir gün sonra geldi. Merkez bankası, sermaye yatırımının yüzde 10,8 oranında azaldığını, bunun 1998’den bu yana en kötü okuma olduğunu söyledi. İnşaat yatırımlarının ise yüzde 0,1 azaldığı belirtildi.
Verilerin ardından en az üç iktisatçının Güney Kore için 2019 büyüme tahminini düşürdüğü biliniyor.JP Morgan’da bir ekonomist olan Seok Gil Park, Güney Kore ekonomisinin gelecek çeyrekte muhtemelen güçlü bir şekilde toparlanacağını söyledi. Yine de hayal kırıklığı yaratan ilk çeyrek ülkenin 2019’daki büyümesini yavaşlatacağına dikkat çekti.
Ekonomist, şimdi Güney Kore’nin bir önceki yüzde 2,6 olan projeksiyona göre tüm yıl boyunca yüzde 2,4 oranında büyümesini bekliyor. Kuzey Asya ekonomisi ise 2018 yılında yüzde 2,7 oranında büyümüştü.
ANZ ekonomistleri ise 2019’da Güney Kore ekonomik büyümesinin önemsiz olacağını kaleme aldılar.Ülkenin bu yılki büyümesinin önceki yüzde 2,5 oranındaki tahminlerini yüzde 2,2’ye düşürdüler. ANZ, “1. çeyrekin Güney Kore’nin büyümesinin altını çizmiş olabileceğini düşünmek için sebepler var,” dedi. Küresel yarı iletken satışlarında olası bir toparlanma olduğuna işaret eden göstergelerin ülkenin ihraç ettiği önemli ürünler olduğunu da söyledi.
Banka, “Yine de büyük tablo Güney Kore’nin büyümesinin 2019’da yetersiz kalacağı ve herhangi bir toparlanmanın kademeli olacağı bekleniyor. Nisan ayının ilk 20 günü için gümrük verileri, ihracat sektörünün hala ana itici güç olarak yarı iletkenlerle ivme kazanmakta olduğunu gösteriyor,” dedi.
Capital Economics ekonomisti Alex Holmes ise Güney Kore’nin bu yıl yüzde 1,8 oranında büyümesini bekliyor.Eski tahmini yüzde 2 büyüme olan Holmes, ülkenin beklentileri konusunda daha karamsar tahminler ortaya attı. Holmes, “Büyümedeki herhangi bir iyileşmenin çok zayıf olması muhtemel,” dedi.
Holmes, ihracatın zorlanmaya devam ettiğini ve yerel tüketimin zayıf kalacağını da sözlerine ekledi.