Güney Afrika coronavirüs salgınında vaka sayısı bakımında yedinci sırada yer alıyor. 639 bin pozitif vakanın rapor edildiği ülkede, şu ana kadar 15 bin kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Pandeminin ekonomik etkisini de çok ağır bir şekilde hisseden ülkede, ikinci çeyrek verileri açıklandı.
Ekonomistlerin tahmini Güney Afrika’da ekonominin ikinci çeyrekte %47,2 daralmasıydı. Ancak açıklanan oran %51 ile bunun üzerinde geldi. Böylelikle Nisan – Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyreklik dönemle birlikte ülkenin resesyonu dördüncü çeyreğine girmiş oldu.
İlk çeyrekte ise %1,8 daralma kaydedilmişti. Tüm dünyada olduğu gibi Güney Afrika’da Mart ayı itibarıyla karantina uygulamaları devreye sokuldu.
Fabrikalarda üretimin durması, işyerlerinin kapatılması ve ekonominin çarklarının aksaması 2009 yılında yaşanan küresel finans krizinden bile daha kötü bir tablo yaşanmasına sebep oldu.
Açıklanan resmi verilere göre 2009’un ilk çeyreğinde %6,1 oranında daralma olurken, bugün açıklanan oran bunun kat kat üstünde gerçekleşti.
Edinilen bilgiye göre söz konusu dönemde neredeyse tüm endüstri alanında üretimde düşüş yaşandı. Zaten pandemi öncesinde de endüstri kötü durumdaydı.
Ancak bir de üstüne salgın nedeniyle getirilen engeller eklenince %76,6 oranında düşüş yaşandı. İkinci çeyrekte imalat üretiminde %74,9’luk azalma oldu.
Otellerin, restoranların ve mağazaların kapatılması hane halkı harcamalarında %49,8’lik düşüşe yol açtı.Söz konusu dönemde alkol ve tütün ürünlerinde tüketici harcamaları %92,4 geriledi. Öte yandan haberleşme ve barınma harcamalarında artış oldu. Bankacılık, sigorta hizmetleri, gayrimenkul ve işletme hizmetlerini içeren finans sektörü %28,9 geriledi.
Salgın hastalık nedeniyle hava yolu yolculuğu tamamen durdurulurken, bağlantılı olduğu ulaşım, konaklama, turizm ve ticaret faaliyetlerinde de sert düşüşler meydana geldi.
FNB’nin baş ekonomisti Mamello Matikinca-Ngwenya, tüketici harcamalarının halen çok düşük olduğunu ve ekonomideki toparlanmanın beklenenden daha yavaş olacağını söyledi.