Bitcoin son günlerde sert fiyat hareketlerinin yanı sıra çevreye olan etkisiyle de tartışılan bir varlık haline geldi. İklim krizine karşı mücadelenin sıklaştığı son dönemde Bitcoin madenciliğinin risk oluşturduğu belirtiliyor. İklim krizine karşı mücadelede ön sıralarda yer alan Greenpeace, yeni bir karar aldı.
kolayca yatırım yapın
Topluluk yapılacak olan bağışlarda Bitcoin kabul etmeyeceğini açıkladı. Sivil toplum örgütü 2014 yılında Bitcoin ile bağış kabul etmeye başlamıştı. Bitcoin’in enerji sorununa dair farkındalık, Elon Musk’ın Tesla satışlarında Bitcoin kabul etmeyeceğini açıklamasının ardından daha da arttı.
Greenpeace Yeşil Finansı Destekliyor
Musk’ın kararı, kripto para piyasaları üzerinde dramatik ve ani bir etkiye sahipken, Bitcoin’in fiyatında keskin bir düşüşe yol açtı. Para biriminin yüksek enerji tüketimine ilişkin uzun süredir devam eden endişeler, sürdürülebilir yatırım stratejilerinin merkezileştirilmesine giderek daha fazla odaklanan yüksek finans alanında yeni bir fikir birliği zemini karşısında giderek daha fazla ilgi görmektedir.
Yeşil finansla ilgili siyasi mücadele devam ederken, birçok siyasi ve finansal aktör, Proof-of-Work kripto para birimlerinin kirli bir iş olduğuna inanıyor. Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citigroup gibi mega bankaların kripto endüstrisinde katılımı, bu aktörlerin sürdürülebilir finans hedeflerini karşılamada sözde hizmetlerinin arkasındaki gerçek öncelikleri ortaya koyuyor.
Bazı analistler, kripto madenciliğinin hidroelektrik güç ve diğer temiz kaynaklarla beslendiği yerlerde, iklim risklerinin gereksiz bir endişe yarattığını belirtiyor. BTC madenciliğinin %70’inden fazlası bir çeşit temiz enerji kullansa da, yenilenebilir enerjiler yine de Bitcoin sektöründe kullanılan toplam enerjinin %40’ından azını oluşturuyor.