
Ağustos ayında yaşanan kur atakları Merkez Bankası ve hükümetin aldığı önlemler ile kayda değer oranda geriledi. Ancak dolar ve Euro’daki yükselişi fırsat bilip etiket fiyatlarını artıranlar, döviz kurlarının gerilemesine rağmen bu konuda aynı tutumu devam ettiriyor. Ticaret Bakanlığı haksız fiyat artışının önüne geçebilmek için yaptığı bir dizi önlem çerçevesinde 90 bin ürünün denetimini yaptı.
Bunlar arasında 6 bin 500 üründe haksız rekabet, bin 825 ürünün gramajıyla oynandığı tespit edildi. Döviz kurlarının 2018 yılında rekor seviyeleri görmesinin en başta sebze-meyve fiyatları olmak üzere marketlerdeki yansıması oldukça yoğun hissedilirken, en fazla çalışma da bu konu üzerine yapıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Hal Yasası’nın devreye alınması ile tarım fiyatlarında düşüş olacağını söyledi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Reklam Kurulu üzerinden tespit ettikleri usulsüzlükler için önce savunma alıp ardından ceza kesildiğini belirtti.Önümüzdeki günlerde marketlerdeki fahiş fiyatlar konusunda Rekabet Kurulu’nun da daha aktif rol üstlenebileceğini dile getirirken, denetimler sonucunda ihlal tespit edilen yerlerden önce savunma alıp ardından da ürün başına 70 bin lira ceza kesildiğini anlattı. Bakanlık olarak kurulan Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (http://www.guvensizurun.gov.tr) sayesinde birçok güvensiz ürünün listelendiğini söyledi.
Kendilerinin denetimlere başlamadan önce serbest piyasa ekonomisi prensiplerinden yola çıktıkları için herhangi bir yaptırım uygulayamadıklarını söyledi. Ancak mevzuata daha sonra eklenen paragraf ile haksız fiyat artışı yapılan işyerlerine ceza kesebilir hale geldiklerini belirtti.
Haksız fiyat artışı mobil uygulaması üzerinden tüketicilerden 7 bin 834 şikayet geldiğini söyledi.Yaklaşık 57 bin cihazın mobil uygulamasını indirdiğini söyleyen Pekcan, ürünün fotoğrafının çekilip yollandığında hem İl Ticaret Müdürlüğü’ne hem de genel merkeze gittiğini, anında bununla ilgili işlem yapıldığını, inceleme sonrasında yapılan tespitlerin yeniden tüketiciye bildirildiğini anlattı.
Şikayet edilen ürünler hakkında yapılan incelemeler neticesinde komite ile bir karara vardıklarını, alınan savunmaların kayda değer olmadığı durumlarda ürün başına 70 bin lira ceza kestiklerini ve bu ceza miktarını artırma yetkileri olduğunu belirtti.
Pekcan, serbest piyasaya müdahale konusunda çok hassas davrandıklarını aktardı.Bu konuda yurt dışı basınında yer aldıklarını ve çok kötü bir algı oluştuğunu söyleyen Pekcan, zabıtaları eğittiklerini ve nasıl hareket etmeleri konusunda çalışmalar düzenlediklerini anlattı. Marketlerde fiyatların düşürüldüğünü ancak yeterince çekmediklerini, denetim toplantılarını ithalatçılarla, tüketiciyle, ticaretle aynı anda yaptıklarını bu sayede sürekli ellerinde veri biriktiğini dile getirdi. Bu doğrultuda 90 bin ürünün denetlendiğini, gramajıyla oynanan 1825 ve haksız rekabet olan 6500 ürünün tespit edildiğini söyledi.
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, sebze ve meyvede perakende satışı ve nakliyesinde uygulanan KDV oranlarının 3 aylığına %1’ düşürülmesini talep etti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bu konuya bakış açılarının ne olduğu sorusuna; “O bizim bakanlığımızın konusuna girmiyor. Ama biz Hazine ve Maliye Bakanlığı ile paylaşırız. O da son derece katılımcı, yapıcı.” şeklinde cevap verdi. Gıda ürünlerinde üreticiyi küstürmeden gerekli olduğu durumlarda ithalatının önünü açacaklarını sözlerine ekledi.