
Dünyanın dört bir tarafında koronavirüs tedavisine yönelik ilaç çalışmaları sürüyor. Zaman zaman tıp dünyasından olumlu gelişmelerin olduğuna dair haberler alıyoruz. Ancak yine de vaka sayısında kümülatif olarak artışın hız kesmemesi endişelerin her türlü canlı kalmasına sebep oluyor.
Bir yandan insan hayatı için büyük bir tehlike olan koronavirüsle mücadele edilirken, bir taraftan da ekonomide yaratacağı yıkıcı etkilerin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Hükümetler art arda teşvik paketlerini açıklıyor. Yatırımcılar ise bu anlamda biraz ikileme düşmüş durumda.
Çünkü hem nakitte kalma isteğinin arttığını hem de güvenli liman varlıklarına olan talebin tarihi seviyelere ulaştığına tanıklık ediyoruz. Piyasalar koronavirüs gelişmelerini yakından izlerken, gram altın yurt içinde rekor üstüne rekor kırıyor. 1700 doları aşan ons türünde ise 2000 dolar seviyelerinin şaşırtmayacağı düşünülüyor.
Gram altın hız kesmeden yükseliyor. 382 lira ile yeni rekor geldi!Pazartesi günü 372 lira civarından kapanan gram altın yeni günde 382,27 lira ile tüm zamanların en yükseğini gördü. Koronavirüsün ekonomi üzerinde yarattığı endişelerin giderek artması geleneksel güvenli liman niteliğinde olan altın talebini de paralel olarak yükseltiyor.
Gram altın Salı günü 372,64 – 381,90 lira arasında hareket etti. Yurt içinde çeyrek altın gün içi en yüksek 623 lirayı gördü. Yurt içi piyasalarının kapanmasının ardından 382 lira ile zirveyi tazeledi.

Altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) küresel altın varlıkları, artan talebin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dünyanın en büyük ekonomilerinin koronavirüs karşısında zayıflaması ve resesyon sinyali vermesi yatırımcıların risk iştahını azalttığından hisse senetlerinde sert düşüşler yaşanmıştı.
Özellikle Wall Street’teki endeksler çakılarak ayı piyasasına girdi. Ancak Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, piyasadan finansal varlık alımı yaparak nakit dağıtımı yaptı. Böylelikle uzun sürmesi beklenen çöküş hiç beklenmedik bir şekilde çok kısa süre içerisinde toparlandı.
Altın fiyatları nakitte kalma isteğiyle birkaç günlük soluklanma gösterse de sonrasında atağa geçti.
Değerli metal altın ise bunlar yaşanırken önce bir dalgalandı. Yatırımcılar nakit ihtiyacını karşılamak için altınlarını elden çıkarmaya başladı. CMC Markest Singapore Pte analisti Margaret Yang, “Risk iştahı temkinli konuma doğru dönüyor ve yatırımcılar virüsten dolayı ve yoğun para basma faaliyetinin etkisi ile güvenli liman olarak algılanan altına gidiyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Altının yükselişini hızlandıran bir diğer önemli gelişme petrol kesintisini konusunda anlaşma sağlanması oldu. Bilindiği üzere salgın hastalık nedeniyle küresel petrol talebinde ve buna bağlı olarak fiyatlarda sert düşüş olmuştu.
Geçen hafta Perşembe gününden başlayıp, Pazar günü nihayete eren OPEC ve ortakları ile G-20 ülkelerinin enerji bakanları arasında yapılan görüşmeler sonucunda günlük 10 milyon varil kesinti konusunda anlaşma sağlandı.
Altın yatırımcıları petrolde anlaşma sağlanması durumunda değerli metal fiyatlarının da artacağını önceden tahmin etmişti. Nitekim öyle de oldu ve altın anlaşmanın sağlanmasıyla birlikte uçuşa geçti.
Aşağıdaki tablodan OPEC’in üretim kısıntısı konusunda mutabakata varmasının ardından ons altındaki yükselişi gözlemleyebilirsiniz:

Peki altın ile petrol arasında nasıl bir ilişki var da bu şekilde bir sıçrama gözlendi?
Her ikisi de emtia olan altın ve petrol fiyatları arasındaki ilişkiyi bu yazımızda detaylıca anlatmıştık. Ancak kısaca bahsedecek olursak; bu iki enstrümanın istisnai durumlar dışında pozitif bir korelasyon gösterdiğini söyleyebiliriz.
Bu istisnai durumlar genel olarak jeopolitik riskler olarak karşımıza çıkıyor. Onun dışında altın yükselirken petrol veya petrol düşerken altın fiyatları da düşebiliyor. Bu nedenle petrolde üretim kısıntısı kararının ardından yükseleceğinden emin olan yatırımcılar, altındaki artışı da öngörerek aksiyonlarını bu doğrultuda almıştı.
Beklendiği gibi ons altın 1478 dolar seviyelerine kadar tırmandı. GCM Yatırım analistleri Salı günkü sabah notunda, altının ons türünün 1725 dolar üzerinde sırasıyla 1736, 1746 ve 1756 seviyelerine doğru çıkış göstereceği aktarıldı.
Petrol talep kırılganlığı ile beklenen yükselişi göstermedi ve yeniden düşüşe yöneldi.
OPEC ve ortaklarının piyasadaki çöküşü sonlandırmak için günlük üretimi 10 milyon varil kısma kararının ardından dün Brent petrol 34 doların üstünü görmüştü. Ancak talebin halen çok düşük seviyede olması fiyatlarda beklenen yükselişi göstermedi.
Petromatrix GmbH İdari Direktörü Olivier Jacob, “Bu hafta sonu varılan anlaşma, arz ve talep cephesinde fazla bir şeyi değiştirmedi. Stoklar artıyor. Bu nedenle eğrinin yakın tarafında, talep çöküşü arz çöküşünden çok daha fazla.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
GCM Yatırım analistlerinden Umut Tuncer de talepteki zayıflığın kısıntıyı gölgede bıraktığını söyledi. Tuncer 13 Nisan tarihli değerlendirmesinde, üretim kısıntısının fiyatların toparlanmasını sağlamadığını belirtti.
Virüsün ne kadar daha süreceğine dair belirsizliğin ve talep tarafında halen tarihi düşüşlerin olmasının negatif etki yaratmaya devam edeceğini söyleyerek;
“Özetle anlaşma bir adım olsa da, rakamlar yeterli olmadığını gösteriyor ve bunu fiyat hareketi de destekliyor. Bu nedenle ABD petrolü için 30 Dolar, Brent petrol için 35 Dolar üzerinde kalıcı olma eğilimi OPEC’ten çok virüs etkisine bağlı olmaya devam edecektir.” şeklinde bir yorum yaptı.
Şu dakikalarda %3,28 ekside 30,70 dolardan işlem gören Brent petrol gün içinde 30,65 – 32,32 dolar, 21,41 dolarda seyreden ham petrol ise 21,13 – 23,06 dolar arasında hareket etti.