
Avrupa’nın en büyük ekonomisine ilişkin gelen son yorum, Almanya’nın Covid sonrası ekonomisi için ileride parlak günlerin olduğunu öne sürdü. DW’den Henrik Böhme, bugün yayımlanan yazısında Alman ekonomisinin 2021’de bir veya iki vites yükseleceğinden emin olduğunu söyledi. “İyileşmeden daha kötüye gitmesi gerekiyor” diyen Böhme, bu uzun kışın salgın hastalıktan etkilenen Almanlar için oldukça zorlu geçeceğini dile getirdi.
Yazısında şimdiye kadar olanlara değinen Böhme, bahardaki ilk kilitleme sırasında tüm fabrikaların ve mağazaların kapatılmasıyla ekonominin durma noktasına geldiğini belirtti. Zaten Almanya, kilitlemelerin tüm ekonomileri rekor dip seviyelere indirdiği ikinci çeyrekte yüzde 9,8 tarihi düşüş kaydetmişti.
Yaşananlara atıfla; sonunda COVID kaynaklı duraklama sonucunda büyük olasılıkla 2020’de %5’lik bir daralma kaydedileceğini söyledi.
Bunun çok fazla olsa da başaracaklarını belirterek; “Alman ekonomisi herkese neler yapabileceğini gösterdi: üçüncü çeyreği %8’i aşan bir büyüme oranıyla kapattı, bu gerçekten benzersiz bir yükselişti” dedi.
Aynı şekilde tarihi bir gelişmeyle hükümetin Maliye Bakanı Olaf Scholz’dan gelen milyarlarca euro ile eşi görülmemiş miktarlarda yardım parası harcadığını hatırlattı Şimdi, gelecek yıl federal bütçenin işe yaraması için 180 milyar euro (219 milyar $) yeni borçlanma ile karşı karşıya olduklarını ekledi. Uluslararası Finans Enstitüsü’ne göre küresel borcun şirketlerin ve borç verenlerin borçları dahil 275 trilyon dolara eşit olduğunu aktardı.
Buna karşılık kıyaslandığında Almanya’nın 2019’daki ekonomik çıktısının 4,2 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
2020’nin ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %15,6 artış gösteren Alman kamu borcu, 2 trilyon 195 milyar 100 milyon euroya yükseldi.
Rakamlar akıllara durgunluk verse de bunun mecburi olduğu vurgulanarak; “1930’ların Büyük Buhranı sırasında, bankalar ve hükümetlerin mali yardımı geri çekerek felaket sonuçlara yol açtığını unutmayalım” dedi. Küresel mali krizin ardından Alman ekonomisinin neredeyse on yıl boyunca genişlediğini ve vergi gelirleri yoluyla devlet gelirlerini artırdığını vurguladı.
Önümüzdeki yıl işlerin daha iyi olacağını öne sürerek aşılara ve insanların yeniden para harcamaya başlayacak olması beklentilerine gönderme yaptı. “Bu yıl Almanlar, normal yıllara göre 70 milyar ila 100 milyar euro daha az harcadı. Bu para umarım yakında tüketime geri akar ve ekonomiyi canlandırır.” dedi.
Elbette bazı izlerin kalacağı, konaklama sektörünün tamamen kurtulamayacağını ve iflasların artacağını da bildirdi. Şu anda yalnızca devlet yardımı nedeniyle ayakta duran birçok firmanın batmak zorunda kalacağını ve haliyle iş kayıplarının yaşanacağını ekledi. Her şeye rağmen gelecek yılın 2020’den daha az heyecan verici olmayacağını ama daha iyi bir sonla bitmesini umduğunu savundu.