Web tarayıcıları sürekli yeni özellikler ile güncelleniyor ve kullanıcılara en iyi deneyimi sunmayı amaçlıyor. Chrome, Opera, Edge, Firefox gibi başlıca tarayıcılar geçmişten bu yana büyük bir değişim geçiriyor. İnternet tarayıcıları arasında en çok kullanılan ise Google imzalı Chrome olmakta. Kullanıcıların yüzde 70’inden fazlasının tercih ettiği tarayıcı, tüm kitlelere yönelik özellikler ile donatılmaya devam ediyor.
Yazılım devi geçtiğimiz günlerde Chrome tarayıcısındaki videolara otomatik altyazı ekleyecek bir özellik üzerinde çalışması ile gündeme gelmişti. Tarayıcıyı kullanan insanlar arasında görme bozukluğu yaşayanların olduğu da biliniyor. Google bu kişilere yönelik daha iyi hizmet vermek adına yeni bir araç geliştiriyor. Chrome tarayıcısının geliştirme sürecinde bulunan Google çalışanı Mathias Bynes, yeni özelliğe dair sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.
Chrome’a Kullanıcı Dostu Özellik
Chrome tarayıcısına renk körlüğü, bulanık görme gibi başlıca bozukluklara dair yardımcı olacak yeni bir özellik geliyor. Bynes’ın paylaştığı demo videosunda özelliğin nasıl çalıştığına dair fikir sahibi olmak mümkün. Yeni aracı aktifleştirmek için Diğer araçlar – Geliştirici araçları – Oluşturma – Görme engelli adımlarını izlemek gerekiyor. Buradaki arayüz sayesinde kullanıcılar kendi görme sorunlarına göre ilgili görünümü seçebiliyor.
New accessibility feature in @ChromeDevTools: simulate vision deficiencies, including blurred vision & various types of color blindness. 🔥
Find out how people with vision deficiencies experience your web app, and resolve contrast issues you didn’t even know you had! pic.twitter.com/QKLQmEhhMM
— Mathias Bynens (@mathias) March 10, 2020
Google’ın geliştirmekte olduğu bu özellik daha önce Mozilla tarafından Firefox kullanıcılarına sunulmuştu. Şirket yaklaşık iki yıl önce yayınladığı Firefox 61 sürümünde erişilebilirlik denetleme aracını duyurmuştu. Daha sonraki sürümlerde ise renk görme eksikliği ve kontrast deneyimine yönelik özellikler eklenmişti.
Geliştirilen bu araçlara rağmen web sitelerinin büyük bölümünün bu deneyimi desteklemediği belirtiliyor. Accessibe tarafından 10 milyondan fazla web sitesi üzerinde yapılan araştırma, bu sitelerin yüzde 98’inin Web İçeriği Erişilebilirlik Kurallarına uymadığını gösteriyor. Önümüzdeki süreçte hem web sitelerinin hemde tarayıcı geliştiricilerin bu soruna yönelik daha somut adımlar atması bekleniyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.