Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, internet haberciliğinin büyümesi adına en önemli platform olarak öne çıkıyor. Şirket internet yayıncılığında ses getirecek bir karara imza attı
Google, Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet gösteren 300 medya kuruluşuna, ‘telif hakkı’ çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Firma alınan karar doğrultusunda Almanya, Macaristan, Fransa, Avusturya, İrlanda ve Hollanda’da 300’ü aşkın yerel ve ulusal medya kuruluşu ile anlaşma yaptı.
Eraslan: Türkiye Düzenleme Yapmalı
Bu anlaşmanın Türkiye’deki medya kuruluşları için de emsal teşkil ettiği belirtildi. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Google’ın geçen yıl Kasım ayında AFP ile yaptığı anlaşmaya atıfta bulundu ve Türkiye’nin gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini kaydetti.
Hürriyet’e konuşan Eraslan, sosyal medya platformlarının Türkiye’ye gelmeyeceğine yönelik bir algının olduğunu, ancak yapılan düzenlemelerin ardından bu algının üstesinden gelindiğini ve şirketlerin Türkiye’ye geldiğini belirtti.
Google’ın imzaladığı telif anlaşmaları sonrası haber kuruluşlarına ödeme yapacağını aktaran Eraslan, şirketin bu durumu çok fazla gündeme getirmediğini ancak Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru olması nedeniyle hareket geçilmesi gerektiğini belirtti.
AB Düzenleme Yapmıştı
Avrupa Birliği’nin 3 yıl önce telif yasasına yönelik düzenleme yaptığını belirten Eraslan, Google’ın bu yasaya uyuduğunu söyledi.
Ülkemizde dijital telif yasası konusunun geçtiğimiz yıllarda gündeme aldığını ancak somut bir adım atılmadığını ifade eden Eraslan, “Düzenleyicilerin mutlaka telif yasasında çağın güncel gerekliliklerine yönelik, bir kurgu, bir güncelleme ve hatta yenileme yapması gerekir” diye konuştu.
Arama sonuçlarında çıkan şeylerin bir bedeli olduğunu kaydeden Levent Eraslan, Avrupa Birliği’nin yaptığı düzenlemeler ile Google’ı bunu yapmaya mecbur ettiğini ve Türkiye’nin de harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Levent Eraslan, İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Basın İlan Kurumu, BTK gibi kurumların düzenleme sürecinde rol alması gerektiğini vurguladı.