Goldman Sachs’ın 2025 için cevap verdiği CEEMEA soruları raporunda Türkiye’ye de yer verildi. Kuruma, “Türk lirası, vadeli kurdan daha az değer kaybetmeye devam edecek mi?” sorusu soruldu. Goldman ise soruya detaylıca cevap verdi.
kolayca yatırım yapın
Kurum bu soruya şu şekilde cevap verdi:
“Evet, Ancak Sharpe Oranı’nın 2024’e kıyasla daha düşük olmasını bekliyoruz. TCMB faizleri düşürdükçe, 2025’te bir miktar yerel dolarizasyona dönüş olması muhtemel. Ancak banka, hem dezenflasyon hem de faiz indirim döngüsü tam olarak oturana kadar bu akışları dengelemek için yeterli tamponlar oluşturmuş durumda.”
2024 yılında TCMB’nin enflasyonu ve beklentilerini azaltmak için dövizi bir çıpa olarak kullandığına değinen Goldman Sachs, TL taşıma getirinin vadeli işlemleri açık ara geride bıraktığını söyledi. Bunun devamını öngören kurum, faizlar düşürüldüğü için taşıma ticaretinin getirisinin kaçınılmaz olarak azalcağını belirtti.
Enflasyon tahminlerimizden daha az düştü
Kurum, enflasyonun 2024 yılında hem kendi hem de politika yapıcıların beklediğinden daha az düştüğünü söyledi. Enflasyon beklentilerinin ise yüksek seyretmeye devam ettiğini belirten kurum, “Döviz kurundaki istikrarın hem enflasyonu hem de enflasyon beklentilerini düşürmek için gerekli olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, TCMB’nin nominal değer kaybının hızlanmasına yakın vadede izin vermesinin pek olası olmadığını düşünüyoruz,” dedi.
Faiz oranlarının değer kaybı oranının oldukça üzerinde olmasının, mevduat tabanındaki dolarizasyon seviyelerinin tarihi düşük seviyelere yakın olmasına neden olduğuna dikkat çekti. Faizler düşürüldüğü için 2025 yılında yerel portföylerin bir kısmının tekrar dövize yönelmesinin muhtemel olduğunu belirten Goldman, TCMB’nin bunu sınırlamak için döviz volatilitesini düşük tutacağını öngördü.
Merkez Bankası’nın 2024 yılı boyunca hem dezenflasyon hem de faiz indirim döngüsü tam olarak oturana kadar bu akışları dengelemek için yeterli tampon oluşturduğunu ifade etti.
TCMB’nin tutumu sınırlı bir cari açıkla desteklenecek
Cari açığa da değinen Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın tutumunun, sınırlı bir cari açık tarafından destekleneceğini belirtti.
Kurum, “2017’den bu yana cari açığın iyileşmesinin, temel ödemeler dengesi trendlerindeki yapılan değişiklikleri yansıttığını ve son dönemdeki reel TL değerlenmesinin hem ihracat hem de ithalat üzerindeki etkisini içerdiğini tespit ettik,” dedi.
Faiz indirim döngüsü iyice oturduktan sonra TCMB’nin yıl ortasından itibaren daha anlamlı bir değer kaybına ve daha fazla oynaklığa izin vermeye başlamasını beklediğini söyledi. Bu durumun ise uzun vadeli TL pozisyonlarında daha temkinli bir düşüş eğilimine yol açacağını ifade etti.
Kredi notunu baskılayan negatif faktör…
Goldman Sachs enflasyonun 2025 yıl sonuna kadar yıllık bazda yüzde 23’e düşmesini beklediğini de açıkladı. Reel faiz oranlarının pozitif bölgede kalmaya devam etmesinin sermaye hesabını destekleyeceğini belirtti.
Türkiye’de son yıllarda ülkenin kredi notlarının büyük ölçüde enflasyon oranı ve düşük döviz rezerv seviyelerinin bir fonksiyonu olduğunu belirten kurum, “Cari açığın da sınırlı kalması muhtemeldir ve tahminlerimize göre GSYİH’nin yüzde 1’in biraz üzerinde seyredebilir. Bu nedenle TCMB’nin net döviz pozisyonunun 2024’teki hızında artmaya devam etmesini beklemesek de döviz riskine maruziyetinin (KKM dahil) 2025 boyunca pozitif bölgede kalmasını öngörüyoruz. Böylece Türkiye’nin kredi notunu baskılayan negatif bir faktör olarak enflasyonun etkisini azaltacaktır,” dedi.