Goldman Sachs, küresel petrol piyasasına ilişkin son analizinde, önümüzdeki yıllarda Brent ham petrol fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşanabileceğini öngörüyor.
kolayca yatırım yapın
Bankanın emtia analistleri, OPEC+ ülkelerinin üretimi artırması ya da ABD’nin ithalat üzerindeki gümrük vergilerini genişletmesi gibi senaryoların gerçekleşmesi halinde, petrol fiyatlarının 2026 yılı sonuna kadar varil başına 60 doların altına inebileceğini belirtti. Bu öngörü, 2024 yılı için beklenen varil başına 80 dolarlık ortalama fiyata kıyasla yaklaşık yüzde 25’lik bir düşüş anlamına geliyor.
Arz Fazlası ve Sınırlı Talep Büyümesi Etkili
Goldman Sachs, petrol fiyatları üzerinde baskı yaratan en önemli faktörlerin artan arz ve talepteki sınırlı büyüme olduğunu vurguladı. Analistler, petrol piyasasındaki mevcut yedek kapasitenin yüksek olduğunu ve talebin geniş çaplı gümrük tarifeleri nedeniyle olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.
Raporda, “Trump’ın Çin’den ithalat için yüzde 60’a kadar, diğer ülkelere ise yüzde 10-20 arasında değişen gümrük vergileri önerisi, küresel ticareti zayıflatabilir ve petrol talebini sınırlayabilir” değerlendirmesi yer aldı.
Bu senaryoya dayanarak yapılan analizde, ABD’nin genel anlamda yüzde 10 oranında bir tarife uygulayacağı varsayılıyor. Bank of America stratejisti Francisco Blanch da benzer şekilde, bu tür politikaların küresel ticareti daraltarak enerji talebini olumsuz etkileyeceğini ve fiyatların gerilemesine yol açacağını belirtti.
Kısa Vadede Geçici Yükseliş Beklentisi
Goldman Sachs’ın analizinde, kısa vadede İran’a yönelik petrol yaptırımlarının sıkılaştırılması gibi nedenlerle Brent fiyatlarının 2025 yılı ortasına kadar varil başına 83 dolara kadar yükselebileceği belirtildi.
Ancak bu artışın geçici olması bekleniyor. Yıl genelinde fiyatların ortalama 76 dolara gerileyerek yeniden dengelenmesi öngörüldü.
Raporda, düşük stok seviyelerindeki toparlanma ve Çin ile ABD’nin stratejik petrol stoklarını artırma çabalarının kısa vadede fiyatları destekleyeceği ifade edilirken, uzun vadede büyük ekonomilerde petrol talebindeki yavaşlama ve artan arzın, fiyatlar üzerinde yeniden aşağı yönlü baskı yaratacağı tahmin edildi.