
Uzun zamandır beklenen ticaret anlaşması konusunda nihayet fikir birliğine varılırken Goldman Sachs bundan pek memnun olmadı. Daha doğrusu, Trump 15 Aralık tarifelerini erteleyen birinci aşama ticaret anlaşmasına onay verirken Goldman bundan dolayı hayal kırıklığına uğradı.
Sınırlı anlaşmanın bir parçası olarak ABD, 120 milyar dolarlık ürünlerdeki tarifeleri yüzde 7.5’e indirirken yaklaşık 250 milyar dolarlık Çin ithalatındaki yüzde 25’lik tarifeleri koruyacağını söyledi.
Goldman’ın baş ekonomisti Jan Hatzius, tarifelerdeki geri dönüşün beklenenden daha küçük olduğunu dile getirdi.“Azaltma, temel varsayımımızın yarısı kadar. Bazı teknik ve yasal detaylar hala değişmekte iken bu anlaşmanın statüsü ile ilgili hala bazı belirsizlikler var.” dedi. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, iki tarafın anlaşmayı Ocak ayının ilk haftasında Washington’da imzalamayı umduğunu belirtirken Trump yönetiminin gelecekteki tarifelerin geri alınması için söz vermediği konusunda uyardı. Çin’in belirli anlaşmalar yapıp yapmayacağı konusunda şüpheci olmanın akıllıca olacağını da ekledi.
Bununla birlikte Çin’in ilerleyen yıllarda ABD’den önemli miktarda mal ve hizmet satın alacağı taahhüdünü içerdiğini de aktardı.
Hatzius, söz konuş açıklamalara işaret ederek ne ABD’nin ne de Çin’in reformların ne olduğu konusunda spesifik konuşmadığını, bunun yanında Çin’in ABD tarımsal ürün satın alımlarının büyüklüğü hakkında da detay verilmediğini belirtti. Nitekim Çinli yetkililer, bir miktar belirtmeden Pekin’in tarımsal alımları önemli ölçüde artıracağını söylemişti.
Bu arada Lighthizer ise Çin’in toplam 40 milyar dolarlık tarımsal ürün satın alma sözü verdiğini kaydetti. Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Larry Kudlow söz konusu alımların iki yıllık süreç içinde yapılacağını öne sürdü. Nihayetinde anlaşma detaylar konusunda yetersiz olsa da pek çok analist, bunun iş güvenini artırabileceği ve daha fazla yatırım harcamasıyla daha yüksek kurumsal kazançlara yayılabileceği tahmin etti.