İran ile yaşanan savaş, petrol fiyatlarında sert bir yükselişe neden olurken, Goldman Sachs bu durumun küresel ekonomide geniş çaplı bir tedarik krizi yaratmayacağını öngörüyor.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından petrol fiyatları hızla yükseldi. Brent petrol 105 dolar, ham petrol ise 99,5 dolar seviyelerine çıkarak yıl başından bu yana yüzde 70’in üzerinde artış kaydetti.
Goldman Sachs ekonomistlerine göre mevcut şok, 2021-2022 dönemindeki küresel enflasyon dalgasından farklı. Bu kez artışlar büyük ölçüde enerji sektörüyle sınırlı kalırken, geniş çaplı bir tedarik zinciri krizi beklenmiyor.
Banka, petrol fiyatlarındaki yükselişin küresel büyümeyi yaklaşık yüzde 0,3 aşağı çekebileceğini ve enflasyonu 0,5-0,6 puan artırabileceğini hesaplıyor. Bu doğrultuda küresel büyüme tahmini yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşürüldü.
Öte yandan, Körfez ülkeleriyle enerji dışı ticaretin küresel ticaret içindeki payının yalnızca yüzde 1 civarında olması, zincirleme bir tedarik krizi riskini sınırlıyor. Pandemi döneminde Çin ve Asya kaynaklı kesintilerin küresel ticaretin yüzde 20’sinden fazlasını etkilediği hatırlatılıyor.
Bazı kimyasallar ve metallerde bölgesel yoğunluk bulunsa da bunların küresel üretim için kritik darboğazlar oluşturmadığı belirtiliyor. Ancak İran’ın önemli üretici olduğu metanol gibi bazı ürünlerde riskler dikkat çekiyor.
Buna rağmen genel ticaret akışlarının büyük ölçüde sürdüğü görülüyor. Deniz taşımacılığı maliyetleri gerilerken, hava taşımacılığındaki artışın enflasyona etkisinin sınırlı kalacağı ifade ediliyor.