Goldman Sachs’a göre, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını sağlayan Brexit sonrası ekonomi diğer gelişmiş ekonomilerden önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Wall Street bankası, İngiltere ekonomisinin son sekiz yılda diğer karşılaştırılabilir ülkelere göre yüzde 5 daha az büyüdüğünü tahmin ediyor.
Goldman, Brexit’in etkisini Kovid-19 da dahil olmak üzere eş zamanlı diğer ekonomik olaylardan çıkarmanın zorluklarını kabul ederek, İngiliz ekonomisine gerçek darbenin gerçek gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 4 ila yüzde 8′i olabileceğini söyledi.
Ekonomik açığı üç temel faktöre bağlayan banka, azalan ticaret; daha zayıf iş yatırımı ve AB’den göçün azalmasının bir sonucu olarak işgücü sıkıntısını gösterdi. İngiltere, 23 Haziran 2016′da yüzde 52′ye karşı yüzde 48′le AB’den ayrılma yönünde oy kullandı ancak 31 Ocak 2020′de resmen birlikten ayrıldı.
Bankanın tahminlerine göre, bu dönemden bugüne kadar Birleşik Krallık mal ticareti, Brexit oylamasından bu yana diğer gelişmiş ekonomilerden yaklaşık yüzde 15 daha düşük bir performans sergilerken, iş yatırımları da referandum öncesi seviyelerin belirgin derecede altında gerçekleşti.
Birleşik Krallık’ta bu dönemde daha yüksek enflasyon kaydedildi. İngilere’de tüketici fiyatları 2016 ortasından bu yana ABD’deki yüzde 27 ve Euro Bölgesi’ndeki yüzde 24′e kıyasla yüzde 31 arttı.
Goldman Sachs’ın raporu, AB dışı yeni ticaret anlaşmalarının potansiyel olarak Brexit’in maliyetlerini azaltabileceğini belirtirken, tahminler faydanın muhtemelen küçük olacağını öne sürüyor.