
Koronavirüs vakalarında bölgesel olarak düşüş olsa da kümülatif boyutta salgın devam ediyor. John Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünya genelinde 292 bin kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. 4 milyon 278 bin aktif vaka bulunurken, bunun 1 milyon 370 bini sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alıyor.
Pandemi ile mücadele kapsamında haftalardır dünyanın önde gelen ekonomilerine sahip ülkeler karantina uygulamaları sürdürüyor. Bu durum ekonomiye ciddi anlamda darbe vurdu. İşsizlik arttı, ihracat rakamları düştü. Türkiye’de Mart ayında cari açık 4,92 milyar dolar olurken, ABD’de bütçe Nisan’da 738 milyar dolarla rekor düzeyde açık verdi.
Sosyal mesafe kuralları gereği işyerlerinin kapatılması, fabrikaların üretime geçici olarak ara vermesi, restoranların ve kafelerin sadece servis hizmeti sunması günlük yaşamın her alanını olumsuz olarak etkiledi. Hayatın durma noktasına gelmesi petrol fiyatlarında sert düşüş yaparken Goldman Sachs analistleri hayvancılık ve gıda endüstrisinin de en az petrol kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Goldman Sachs Emtia Araştırmaları Başkanı Jeff Currie, salgından en çok etkilenen iki emtianın petrol ve canlı sığır olduğunu söyledi.
Pandemi etkisiyle petrolde yaşanan küresel talep şoku, 21 Nisan’da Mayıs vadeli WTI kontratlarının negatif bölgeye geçmesine sebep olmuştu. Birçok ülkede uygulanan kısıtlamalarla akaryakıta olan talep azaldı, seyahatlerin ve uçuşların iptal edilmesi sebebiyle de petrol fiyatları düşüşe geçti.
Son günlerde karantina kurallarının gevşetilip hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başlamasıyla petrol fiyatlarında bir hareketlilik olsa da, talep tarafında yeterince artış olmayacağı ve salgın öncesi döneme çabucak geçilmeyeceği endişesi ile rahatça yükseliş gösteremiyor.
Goldman Sachs analisti, hem Brent hem de ABD ham petrol türünde son haftalarda görece artış olduğunu belirtti. Ancak bu süreçte yatırımcıların bir hayli yorulduğunu ve artık petrolle ilgili hiçbir şey duymak istemediklerini aktardı.
Koronavirüsün en az petrol kadar tehlikeli gördüğü bir diğer emtia ürünü ise canlı sığır.
Hayvancılıkla ilgili salgından önce de sorun olduğunu söyleyen Jeff Currie, artık durumun çok daha ciddi olduğunu dile getirdi. Canlı sığır Haziran vadelisi son rakamlara göre %4,90 artıda 97,21 dolarda hareket etti. Canlı sığır vadeli sözleşmeleri Brezilya Ticaret ve Vadeli İşlemler Borsası ile Chicago Ticaret Borsası’nda işlem görmektedir.
Söz konusu emtia ürünü 2020’nin başında 127 dolara kadar tırmanmıştı. Ancak salgın hastalığın başlamasıyla birlikte düşüşe geçerek 79’a kadar geriledi. Bazı ülkelerde ekonomilerin yeniden açılması ile birlikte yönünü yukarı çeviren canlı sığır fiyatları 97 dolar civarında geziniyor. Fiyatlar son bir yıl içinde %11,42 oranında geriledi.
EMTİA FİYATLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Et fiyatlarındaki bir diğer endişe kaynağı ise üretim tarafında yaşanan sıkıntı. ABD Et İhracat Federasyonu verilerine göre sene başından bu yana üretilen domuz etinin %31’i ihraç edildi. Getirilen kısıtlamalar nedeniyle iş aktivitelerinin azalmasıyla Mart ayında ülkedeki domuz sayısında %40’lık düşüş oldu.
Dünyada sığır eti üretiminde ilk sırada gelen ülkeler arasında; Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Avrupa Birliği, Çin, Hindistan, Arjantin ve Avustralya yer alıyor.

Currie, son haftalarda hem sığır hem de domuz sürülerinde azalma olduğunu söyledi. Gıda endüstrisinin tehlikede olduğu şu dönem göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki sürecin en çok petrol ve sığır emtiasını olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.
Etin önemli bir gıda ürünü olduğuna dikkat çeken Currie, fiyatlardaki artışın özellikle gelişmekte olan ülke enflasyonu üzerinde baskı yaratacağını aktardı.