Goldman Sachs Group Inc’e göre, mevcut piyasa ortamında gelişmekte olan ülke para birimlerine daha geniş bir yatırım yapılması haklı gerekçelere dayanıyor.
Şirket dolar karşısında Türk lirası, Nijerya nairası (NGN), Gana cedisi (GHS) ve Kazak tengesi’nden (KZT) oluşan eşit ağırlıklı bir sepette uzun pozisyon alınması yönünde bir işlem tavsiyesi başlattı.
Stratejist Victor Engel 18 Şubat tarihli bir notunda, “İşlem için toplam getiri hedefi yüzde 7,5, stop loss seviyesi yüzde -3,5, 12 aylık nominal getiri ise yaklaşık yüzde 14’tür,” ifadelerini kullandı.
Engel, gelişmekte olan para birimleri hakkında, makro temellerin iyileştiğine dikkat çekti. Engel, “Ulusalararası rezervler tarihi zirvelere ulaştı, döviz getirilerini dengeledi ve geniş tabanlı enflasyon düşüşü yerel faiz oranlarını destekliyor. Bu faktörler büyük ölçüde yerel politika tercihlerinden kaynaklanan ve özgün nitelikteki dalgalanmalarla tamamlanarak, gelişmekte olan piyasa döviz kurlarını küresel oynaklıktan gelişmeke olan piyasa döviz kurlarına kıyasla daha fazla koruyor,” dedi.
Gelişmekte olan ülkelerdeki döviz pozisyonları için en önemli riskin, olumsuz bir şok karşısında keskin bir şekilde tersine dönen, hâlâ nispeten likiditesi düşük döviz piyasalarındaki yüksek pozisyonlanma olduğunu ifade etti.
Bunun bir kısmının, Mısır, Türkiye ve Nijerya’da borç piyasalarına yabancı katılımının artmasında kendini gösterdiğini de belirtti.
Engel, “Bununla birikte yüksek pozisyonlu işlemlerin artan hassasiyetinin, güçlü rezerv tamponlarıyla desteklenen politika tercihleriyle fazlasıyla telafi edilebileceğini düşünüyoruz,” dedi.