Dünya ülkeleri arasında güç savaşları tarihin her döneminde yaşandı. Son yıllarda ise üst üste yaşanan gelişmeler, dengelerin bir miktar bozulmasına yol açtı. Önce Covid-19 pandemisi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı derken ekonomiler tarihin en zorlu sınavını verdi.
Yatırım bankası Goldman Sachs ise yayımladığı bir raporda dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkeler hakkında beklentilerini paylaştı.
Goldman tahminine göre Hindistan, 2075 yılında Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olma potansiyeli taşıyor. Şu anda Almanya, Japonya, Çin ve ABD’nin ardından dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olan Hindistan, eğer Goldman tatminleri doğru çıkarsa, dünya devi ABD’yi geride bırakmış olacak.
Hindistan’ın nüfusunun artması, teknoloji alanında gösterdiği ilerleme, daha yüksek sermaye yatırımı ve artan işçi verimliliği gibi gelişmelere dikkat çekildi.
20 Yıl İçinde Hindistan’ın Bağımlılık Oranı Düşecek
Goldman Sachs Research’ün Hindistan ekonomisti Santanu Sengupta, önümüzdeki 20 yıl içinde, Hindistan’ın bağımlılık oranının diğer ülkeler arasında en düşüklerden biri olacağını söyledi.
Bir ülkenin bağımlılık oranının, bakmakla yükümlü olunanların sayısı ile çalışma çağındaki toplam nüfusa göre ölçüldüğüne dikkat çekilirken, düşük bağımlılığın çalışma hayatındaki yetişkin sayısının daha fazla olması anlamına geldiği hatırlatıldı.
Bunun, Hindistan’ın üretim kapasitesi oluşturma, hizmetleri büyütmeye devam etme ve altyapının büyümesini sürdürme açısından önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.
Hükümetin özellikle karayolları ve demiryollarının kurulmasında altyapı oluşturmaya öncelik verdiği belirtildi.
Goldman Sachs, Hindistan’ın ekonomik gidişatına öncülük etmenin aynı zamanda teknoloji ve inovasyondaki ilerlemesi olduğunu aktardı. Hindistan’ın sivil toplum ticaret birliği Nasscom’a göre, 2023 yılı sonuna kadar ülkenin teknolojiden elde ettiği gelirin 245 milyar dolar artması bekleniyor.