Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılının ilk tağşiş listeni açıkladı. Yapılan denetlemeler sonucunda 229 firmaya ait, 386 ürünün gıdada taklit ve tağşiş yaptığı tespit edildi. Gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla yapılan çalışmaların Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince hazırlanan yönetmeliğe uygun olarak yürütüldüğü belirtildi.
Sağlığı tehdit eden ürünlerin ve markaların tam listesi yayımlanırken, çoğunluğu sızma zeytinyağının kapsadığı dikkat çekti.
Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarının kontrol edildiği belirtildi.Bakanlık tarafından yapılan açıklamada söz konusu denetlemelerin gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, tüketici menfaatinin ve kişilerin sağlığının korunması ile haksız rekabetin önüne geçilmesi amacıyla yapıldığı belirtildi. Söz konusu çalışma kapsamında gıda, zeytinyağı, çay, çikolata, bal olmak üzere 386 parti ürününde taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edildi.
Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik gereğince taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen gıdaların kişilerin sağlığını tehlikeye düşürdüğüne dikkat çekildi. 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 parti üründe tağşiş yapıldığının tespit edildiği ve düzenli olarak kamuoyu ile paylaşıldı ifade edildi.
Bugün paylaşılan listede ise dikkat çeken bazı markalar; Billur Bal, İpekyolu (toz baharat), Gökçay, Elmas Gold (siyah çay), Bizim Egebirlik (sızma zeytinyağı), Ovabey (sızma zeytinyağı), Bizim Egebirlik (sızma zeytinyağı), Ayvalık (sızma zeytinyağı), Festal Bitki Karışımlı Çikolata ve Sucuk Deryası olarak sıralanıyor. Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Söz konusu denetimlerde vatandaşlardan gelen ihbar ve şikayetlerin büyük katkısı olduğu belirtildi.Bakanlık gıda sektöründe haksız rekabeti engellemek, tüketicilerin sağlığı öncelikli olmak üzere menfaatlerini korumak amacıyla çok sıkı kontroller yapıyor. Ancak bu denetimlerde vatandaşlardan gelen destek de çok önemli.
Bu bağlamda gıdalarda herhangi bir tat bozukluğu veya uygunsuzluk fark edenlerin Alo 174 Gıda Hattı’na ve CİMER’e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) ihbar etmeleri önemle rica ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli taklit ve tağşiş suçlarını işleyenlere yönelik yasal düzenlemeyi en kısa sürede Meclis’e getirmek istediklerini söyledi.
Söz konusu suçları işleyenlerin hapis veya ticaretten men edilme şeklinde ceza almalarının uygun olacağını belirtti. Denetimler sonucu tağşiş yaptığı tespit edilen firmaların isimlerinin düzenli olarak tüketicilerle paylaşılacağını dile getirdi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.