Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Gıda Sektöründen Kötü Haber: Enflasyon Düşse de Zamlar Gelecek

Kasım ayında düşüş trendine girdiği söylenen enflasyon için sektör yetkilileri, gıdada indirim bekleyenleri üzecek haberler verdi.
Gıda Sektöründen Kötü Haber: Enflasyon Düşse de Zamlar Gelecek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Enflasyon artışındaki hızın baz etkisiyle birlikte Kasım ayında hafif de olsa düşmesiyle birlikte ekonomi kanadından halkı heyecanlandıracak açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ancak gıda enflasyonunun yüzde 102,55’e ulaşması, madalyonun öteki yüzünü gösterdi.

Gıda enflasyonu yüzünden fiyat baskısı çeken vatandaşlar gıda ürünleri için sevindirici haber beklerken, veriler tam tersi bilgiler verdi.

Dünya genelinde gıda fiyatları düşse de Türkiye’de durumun tam tersi olacağı görüldü. Konuya dair değerlendirme, Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş’tan geldi.

Cumhuriyet’e konuşan Demirtaş, gıda enflasyonu için sorumluluk almak yerine zincir marketleri hedef gösteren ekonomi yönetimine işaret etti.

Demirtaş, “Çözümü tarlada değil markette aradıkları sürece artışın devam edecek” dedi.

GCM Yatırım Banner

Demirtaş: “Gübrede Yıllık Fiyat Artışı Yüzde 230’u Buldu”

Türkiye’deki hayat pahalılığının tüm dünyada geçerli olduğu söylemi uzun süredir kullanılıyor ancak gıdadaki global enflasyon düşüş eğiliminde olsa da Türkiye’de gıda enflasyonundaki ateş dinmedi.

Demirtaş, Türkiye’de iyileşme görülmemesinin sebebi olarak ulaşım, elektrik ve gübre başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek şöyle açıklama yaptı:

“Gübrede yıllık fiyat artışı yüzde 230’u buldu. Hava soğudu, seraları ısıtmak için elektrik faturaları artıyor. Gıda fiyatlarının düşüşü için tek yöntem girdi fiyatlarının düşmesi. Yoksa ne yaparsanız yapın düşmez.”

Tavşan: “Sebze, Meyve Fiyatları Düşmeyecek”

Konuya ilişkin bir diğer değerlendirme, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’dan geldi.

Tavşan, ulaştırma maliyetlerinin ürün fiyatlarını tavana çıkardığını vurgulayarak, “Antalya’dan bedava domates bulsanız İstanbul’a getirmeniz 5 lira tutuyor. Dolayısıyla 10 liranın altına bir şey yemek mümkün değil” dedi.

Yaz döneminin sunduğu avantaj ortamının kış dönemiyle birlikte sonlandığını da ekleyerek, “Sebze ve meyvede kış nedeniyle yeni fiyat artışları da gelecek” dedi.

Keskin: “Sanayiciye Sormak Lazım Pahalılığı”

Süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarının ardından peynir fiyatlarının et fiyatını geçtiği görüldü.

Fiyat artışlarının hangi noktada duracağı sorusu gündemde yerini korurken, Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, yeni zamların geleceğini söyledi.

Mevcut ortamda üreticinin kazanç sağlamadığının altını çizerek, “Önce yetiştiriciyi teşvik edecek bir sistem lazım. Ayrıca bizim enflasyon sepetinde tek bir ürünümüz var, onun dışındaki ürünler sanayiciden çıkıyor. Onlara sormak lazım pahalılığı” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.