
Son günlerde bazı basın yayın organlarınde ve sosyal medyada, bazı şirketlerin vergilerinin ertelendiği veya taksitlendirildiği yönünde iddialar dolaşıyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından bu iddialara yanıt geldi.
Açıklamanın başında “Halka açık şirketlerin kamuoyuna açıkladığı finansal tablolardan hareketle yapılan haber ve paylaşımlarda, “Türkiye’nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar TL, borsada işlem gören 100 şirketin 62 milyar TL vergi borcu ertelendi. Kimi dev şirketler 2024’te kuruş vergi ödemedi,” şeklinde tamamen kasıtlı yorumlar yapılarak Bakanlığımızın bazı mükellefleri koruduğu algısı oluşturulmaya çalışılıyor” ifadeleri kullanıldı.
GİB, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın haberlerde ismi geçen hiçbir şirketin vergi borcunu ertelemediğini veya taksitlendirmediğini belirtti.
Aynı zamanda paylaşımlara konu edilen vergilerin, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde kullanılan hesaplamalara ilişkin olduğunu söyledi. Bunların şirketlerin gelecek dönemlere ilişkin vergisel yükümlülüklerini gösterdiğini, vergi borçlarının ertlendiği anlamına gelmediğini vurguladı.
TMS 12 no’lu standarda göre mali tablolarda ertelenmiş vergi borçları/ertelenmiş vergi varlığı olarak iki hesap türü yer aldığını, bu hesaplarda gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerin ve hakların muhasebeleştirildiğini açıkladı. Bu hesap bakiyelerine bakılarak “şirketlerin vergi borcu ertelendi” şeklinde haber ve paylaşım yapmanın, son derece yanlış ve yanıltıcı olduğunu ifade etti.