Amerikan merkez bankası faiz indirimlerine hazırlanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ne zaman gevşeyeceği merak ediliyor. Bu sabah HSBC’den gelen rapora göre; gevşeme gelecek yıla kaldı. Üstlik enflasyonu beklentilere yakın tutmak için gevşeme hızının da oldukça düşük olması gerekiyor.
HSBC tarafından yayımlanan raporda uygulanan parasal sıkılaştırma ve istikrar tedbirleri ile Türk ekonomisi çok daha güçlü bir zemine oturdu. Kurum, rekor seviyedeki enflasyon ve dış açığın kademeli bir şekilde düzeldiğini ifade etti.
Büyüme tahminlerini düşürdüklerini hatırlatan kurum, 2024 ve 2025 yılları için yüzde 3 civarında büyüme beklediğini yineledi. 3. ve 4. çeyrekte sığ bir daralmanın ardından 2025 yılında kademeli bir toparlanma beklediklerini söyledi.
Politika Faizinin 2025 Sonunda Yüzde 30 Olmasını Bekliyoruz
HSBC, TCMB’nin gevşemeye gelecek yıl başlayacağını tahmin ederken, 2025 sonunda yüzde 30 olmasını beklemeye devam ettiğini söyledi. Ancak indirimlerin 2025’in ilk yarısında daha fazla önden yüklemeli olduğunu gördüklerini belirtti.
Kurum, “Eğer politika yapıcılar enflasyon beklentilerini hedefe daha yakın bir seviyeye sabitleme konusunda ciddilerse, reel faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacak bir gevşeme hızı görmeyi bekleriz. 2025’te daha iddialı bir mali konsolidasyon enflasyonla mücadeleye yardımcı olacaktır. Ancak politika yapıcıların sert bir inişten kaçınmak için nispeten daha destekleyici bir duruş sergileme eğiliminde olacağı görüşümüzü koruyoruz,” ifadelerini kullandı.
Enflasyon 2025 Sonunda Yüzde 30’un Altına İnecek
Baz senaryosunu paylaşan HSBC, politika ortamının geleneksel ve öngörülebilir kalacağını varsaydığını söyledi. Yılın geri kalanında ve 2025 yılında Türkiye ekonomisi için yumuşak bir iniş öngörmeye devam ettiklerini dile getirdi.
Kurum, “Büyüme yüzde 3 civarında kalacak, enflasyon gelecek yılın sonunda yüzde 30’un altına düşecek ve ödemeler dengesi dinamikleri, daha küçük bir cari açık ve son yıllara kıyasla daha güçlü sermaye girişleri ile destekleyici olmayacak devam edecektir,” dedi.
Riskleri Açıkladı
Risklere de değinen HSBC, yükselen petrol fiyatları, küresel talepteki zayıflık, jeopolitik girilemler, risk iştahındaki bozulma ve fon akışlarının tersine dönüşüne dikkat çekti.
Böyle bir durumda ödemeler dengesi baskılarının yenileneceğini ve ekonomik faaliyet üzerindeki baskıyı artıracağını ifade etti. Enflasyon cephesinde de riskler olduğunu vurguladı.
HSBC, “Enflasyon ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, yerleşik hale gelme olasılığı da o kadar yüksek olacaktır. Finansal piyasa katılımcılarının yüzde 30 civarındaki beklentilerine kıyasla hane halkı ve firmaların bir yıl sonraki enflasyon beklentilerinin sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 50 civarında olduğunu gösteren veriler, bunun bir dereceye kadar gerçekleştiğine dair kanıtlar sunuyor,” dedi.