Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’den gelen tehditlerle gerilimin arttığı dönemde askeri tatbikatlara başlandığını duyurdu. Yıllık Hoguk savunma tatbikatlarına hafta başı itibarıyla başlandığı bildirildi.
Güney Kore birliklerinin, her iki tarafın askeri faaliyetleri üzerinde artan gerilimin ortasında başlattığı tatbikatın, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze tehditlerine yanıt verme yeteneklerini artırmak için tasarlandığı belirtildi.
Cumartesi günü sona erecek olan tatbikatlar, Japonya ve ABD ile ortak faaliyetler de dahil olmak üzere ülkenin son dönemde düzenlediği bir dizi askeri tatbikatın sonuncusu konumunda.
En son saha eğitimi, Kuzey Kore’nin bu yıl benzeri görülmemiş bir hızla silah testleri gerçekleştirmesi, Doğu Denizi’ne bir kısa menzilli balistik füze fırlatılması ve Cuma günü sınırın yakınında yüzlerce topçu mermisi ateşlenmesinin ardından gelmiş oldu.
Genelkurmay’dan Tatbikata Dair Açıklama Yapıldı
Ordu yetkilileri, bazı ABD güçlerinin de katıldığı Güney Kore birliklerinin, Hoguk tatbikatları süresince birliklerin hazırlıklı olmaya ve ortak operasyonlar yürütme kabiliyetlerini geliştirmeye odaklanacağını belirtti.
Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Kim Jun-rak’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Tatbikata katılan birlikler, Kuzey Kore’nin nükleer, füze ve diğer çeşitli tehditlerine karşı koymak adına simüle edilmiş gerçek dünyada gündüz ve gece manevraları yapacak. Bunun sonucunda savaş zamanı ve barış zamanı görev performans yeteneklerinde ustalaşabilecekler. Ayrıca bazı ABD kuvvetleriyle birlikte iş birliği yapabilme yönünü geliştirecekler.”
Son Günlerde Gerilimi Yükselten Olaylar Gerçekleşti
14 Ekim tarihinde Kuzey Kore’nin Doğu Denizi’ne bir kısa menzilli balistik füze fırlatması dikkat çekmişti. Bunun yanı sıra 2018 yılında iki ülke arasında gerçekleştirilen askeri gerilimi azaltma anlaşması kapsamında belirlenen deniz tampon bölgelerine yaklaşık 170 topçu ateşi açılması gerilimi tavan yaptırmıştı.
Bunun üzerine Seul yönetimi, Pyongyang’ı kınamış ve hareketleri, sınır bölgesinde “düşmanca eylemleri” yasaklayan 2018 ikili askeri anlaşmasının ihlali olarak nitelendirmişti. Yaklaşık beş yıl içinde ilk tek taraflı yaptırımlarını uygulamıştı.
Ayrıca Güney Koreli milletvekilleri, Kuzey Kore’nin 2017 yılıdan bugüne ilk nükleer denemesi olacak hazırlıkları tamamladığını söyledi. Bunu Çin’in Pazar günü başlayan iktidardaki önemli Komünist Parti kongresi ile 7 Kasım ABD ara seçimleri arasında gerçekleştirebileceğini ekledi.
Ancak durumu değerlendiren analistlerin pek çoğu Çin kongresi sona ermeden bu konuda herhangi bir test beklemiyorlar.
Pyongyang yönetiminin, bu yılın başından itibaren Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını ihlal ederek farklı menzillerde 20’den fazla sayıda balistik füze denemesi gerçekleştirdiği biliniyor.