
ABD’nin en büyük otomobil üreticisi olan General Motors (GM), ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yıl uygulamaya koyduğu tarifelerin etkisine dair ilk tahminlerini açıkladı. Buna göre; 4 milyar ila 5 milyar dolar arasında bir maliyet bekliyor.
GM, geçen yıl ülkede sattığı araçların üçte birinden fazlasını ithal etti. Bu araçların büyük bölümü Meksika, Kanada ve Güney Kore kaynaklıydı. Nisan ayı başından itibaren bu ithalatlara yüzde 25 oranında ek otomobil tarifesi uygulanıyor.
GM, bu gelişmelerin ardından bu yıl için düzeltilmiş işletme kârı beklentisini 10 milyar ila 12,5 milyar dolar aralığına çekti. Önceki tahmin aralığı ise 13,7 milyar ila 15,7 milyar dolar seviyesindeydi.
Kâr tahminlerindeki düşüş, tarife etkisinin tamamını yansıtıyor. Çünkü GM, fiyat artışlarıyla bazı kayıpları telafi etmeyi bekliyor. Şirket artık Kuzey Amerika’daki araç fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 1 artacağını öngörüyor. Buna karşın Ocak ayında fiyatların yüzde 1 ila yüzde 1,5 düşeceğini varsaymıştı.
GM Salı günü kâr tahminini geri çektiğinde hisse fiyatı düşmüş olsa da işlem öncei piyasada yükselişe geçti. Yatırımcılar ise yapılan açıklamayı belirsizliğin giderilmesi açısından olumlu karşıladı.