Küresel ekonomideki belirsizlikler ve jeopolitik gerginlikler altın yatırımlarını cazip hale getirmeye devam ediyor. Pandemi sürecinde olduğu gibi savaş ve kriz zamanlarında da altın güvenli liman olarak tercih ediliyor.
kolayca yatırım yapın
Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine hazırlanmasıyla birlikte dolar endeksinde beklenen düşüş, ons altının değerini artırıyor ve dünya genelinde altın yatırımlarını tetikliyor.
Çin Merkez Bankası (PBOC), Nisan’da altın rezervlerini 18 ay üst üste artırarak 2 bin 264 tona çıkardı. Ekonomik belirsizliğin de etkisiyle genç tüketiciler de altın yatırımına yöneldi.
Ekonomim’in haberine göre anketler 18-40 yaş arasındaki tüketicilerin yüzde 70’inin saf altın takı satın almayı planladığı ortaya koydu.
Vietnam’da Altın Rezervleri Artıyor
Almanya’da da benzer bir trend gözlemlendiği, Alman hane halklarının altın stoklarının 2021’den bu yana 35 ton artarak 5 bin 229 tona yükseldiği kaydedildi. Merkez bankasının rezervleriyle birlikte, Almanya’nın dünya altın rezervlerinin yüzde 5,9’una sahip olduğu belirtildi.
Dünya Altın Konseyi’nin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin talep eğilimleri raporuna göre Vietnam, külçe ve madeni para talebinde 2015’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı.
Güney Kore’de ise marketlerde altın satışlarının arttığına işaret edildi. Ülkedeki en büyük market zinciri CU, müşterilere mini altın külçeleri sunmaya başladı ve bu satışlarda gençlerin etkisi büyük.
Moğolistan Merkez Bankası da altın alımlarını artırarak 850.7 kg değerli maden satın aldı. FED’in faiz indirimine dair beklentiler ve Ortadoğu’daki gelişmeler altın fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.
Kısa vadede fiyatlarda konsolidasyon olasılığı olsa da altına olan talebin devam etmesiyle uzun vadede yükseliş beklentisi sürüyor. Bazı analistlerin ise yıl sonuna kadar altın fiyatlarının 2 bin 500 dolara ulaşabileceğini öngördüğü vurgulandı.