Gelişmekte olan para birimlerindeki kıyımın ortasında, Tayland Bahtı gösterdiği inanılmaz performansla dikkat çekerken birkaç Asya biriminin daha Tayland Bahtı’nın eğiliminde ilerlediği görüldü.
Tayland Bahtı kadar güçlü olmasa da Malezya ringgitinin nispeten dirençli olduğu ve kargaşa içindeki diğer para birimleri kadar düşüş göstermediği kaydedildi. Ayrıca analistler, Güney Kore wonu, Singapur doları ve Tayvan dolarının da iyi durumda olduklarını dile getirdi.
Son iki haftadır gelişmekte olan para birimlerindeki katliamın ortasında, birkaç tanesinin nispeten iyi performans göstermeleri dikkat çekti.Bunların arasında Tayland Bahtı şaşırtıcı performansıyla bir adı öne çıkarken, onun kadar başarılı olmasa da Malezya ringgiti de epey dirençli olduğunu gözler önüne serdi. Uzmanlar bu iki ekonominin ortak noktalarına değinerek, düşük enflasyonun yanı sıra büyük cari hesap fazlalıkları olduğunu dile getirdi.
Gelişen piyasalardaki satış dalgası endişe yaratırken Tayland Bahtı ile Malezya ringgitindeki durum piyasaların ilgisini çekti.Ancak bazı gelişen piyasa para birimleri de bu sırada rekor düşük seviyelere ulaştı. Bunların en kötülerinden, yıl başından bu yana % 50 değer kaybı yaşayan Hint rupisi, Arjantin pezosu, dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesine gerileyen Endonezya rupisi ve Türk lirasının gelişmekte olan piyasaları bulaşma korkusuyla endişelendirdiği bildirildi.
Örneğin, Türk lirası bu yıl dolar karşısında en az % 40 değer kaybetmişken rupinin de % 12’nin üzerinde değer kaybettiği hatırlatıldı.Öte yandan, Ağustos ortasından bu yana % 1.3’lük kazanç ile en iyi performans gösteren Asya para birimi olan Tayland Bahtı, yıl boyunca istikrarlı tutulduğu belirtildi. Bu durumun temel nedeni ise güçlü bir turizm büyümesi kaydeden Tayland’ın cari fazlası olarak ifade edildi. ING ekonomisti de; yüksek ticaret, cari işlemler fazlası, istikrarlı GSYİH büyümesi, düşük enflasyon ve küresel para piyasası kargaşalarındaki istikrarlı ekonomik politikaları nedeniyle Tayland’a güvendiklerini söyledi.
Uzmanlar ayrıca Tayland ekonomik büyümesinin daha da güçlendiğini ve merkez bankasının yakında faiz oranlarını artırabileceğini bunun da para birimini daha çok destekleyeceğini aktardı.Tayland Bahtı kadar olmasa da gayet iyi performans gösteren Asya para birimlerinden Malezya ringgitinin ise dolara karşı bugüne kadar yalnızca % 1.44 oranında değer kaybettiği görüldü. Büyük bir petrol ihracatçısı olan Malezya’nın yükselen petrol fiyatları ile birlikte cari hesap fazlası verdiği vurgulandı. Diğer Asya para birimlerinden Güney Kore wonu ile Tayvan dolarının de düşük enflasyon ve cari işlem fazlalarından dolayı dirençli oldukları söylendi.
Çin Merkez Bankası’nın yeni yuan politikasına göndere yapan uzmanlar, Kuzey Asya para birimlerinin Çin yuanındaki istikrardan olumlu etkileneceklerini dile getirdi. İlaveten, Singapur doları da zayıflamış olmasına rağmen emsallerine kıyasla çok daha iyi performans sergilediği ve bunun ada ülkesinin sağlam para politikasından kaynaklandığı belirtildi.