Rusya ile ABD arasındaki ipler, Kremlin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgaliyle birlikte iyice gerilmeye başladı. Rusya, Ukrayna konusunda tutumunu değiştirmezken ABD buna, ülkeyi Swift sisteminden çıkarma, varlıklarına el koyma gibi birçok yaptırımla karşılık verdi.
Bu arada, Rusya’nın ABD ve Avrupa başta olmak üzere Batı ile ilişkileri kötüleşirken Çin’le yakınlaşması dikkat çekti. Alınan son bilgiler de Rusya’nın yaptırımlar ortasında Çin para birimine yönelimindeki artışı ortaya serdi.
Reuters’ın veri incelemesi ile 10 iş ve finans oyuncusuyla yaptığı röportajlara göre Çin yuanı, yıllardır Rusya’ya kademeli olarak girerken, yaşanan son gelişmelerle emekleme son dokuz ayda bir sürat koşusuna dönüştü.
Analiz edilen döviz verileri, Moskova Borsası’ndaki yuan-ruble çiftindeki toplam işlemlerin geçen ay günde ortalama yaklaşık 9 milyar yuana (1,25 milyar dolar) ulaştığını gösterdi.
Daha önce, bir hafta içinde nadiren 1 milyar yuanı aşmıştı. Moskova merkezli yatırım şirketi Caderus Capital’in genel müdürü olan Andrei Akopian, döviz mevduatını elinde tutan bir bankanın yaptırıma tabi tutulmasının potansiyel tehlikesini öne sürerek, “Geleneksel para birimlerini (dolar, euro, İngiliz sterlini) elde tutmak birdenbire çok riskli ve pahalı hale geldi” dedi.
İnsanların, rubleye veya her şeyden önce renminbi dahil diğer para birimlerine doğru itildiğini ekledi. Zaten borsa verilerine göre, yuan-ruble ticareti Ekim ayında 185 milyar yuan oldu. Rakam, Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlattığı Şubat ayında görülen seviyenin 80 katından fazla.
Moskova Borsası’nın döviz piyasası departmanı uluslararası projeler başkanı Dmitry Piskulov, faiz artışının yuanın döviz piyasasındaki payının yılın başındaki yüzde 1’den yüzde 40-45’e sıçramasına neden olduğunu söyledi.
Buna karşılık Ocak ayında Rusya piyasasında işlem hacimlerinin yüzde 80’inden fazlasını yöneten dolar/ruble ikilisi, borsa verilerine ve merkez bankasına göre Ekim ayı itibarıyla payının yaklaşık yüzde 40’a düştüğünü gördü.
Çin ile Rusya arasında gelişen ilişkiler neticesinde artan ruble-yuan ticaretini vurgulayan Reuters, Rusya’nın mali açıdan doğuya kaymasının, sınır ötesi ticareti artırabileceği, dolara karşı artan bir ekonomik denge sağlayabileceği ve Batı’nın Moskova’ya ekonomik yollarla baskı yapma çabalarını sınırlayabileceğini yazdı.