Geleceğe dair hangimiz kaygısız durabiliyoruz? Hele ki doların yükselişi, işsizlik sorunu ve her geçen gün biraz daha pahalı hale gelen yaşam şartları düşünüldüğü zaman kaygımız tavan yapıyor değil mi? İşte bu kaygı nedeniyle Türkiye’de 5 kişiden 2’sinin birikim yaptığı ortaya çıktı. Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması ile elde edilen bu sonuçlar, gerçekten ilgi çekici.
Araştırma, Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından gerçekleştirilen “Paramı Yönetebiliyorum” projesi kapsamında yapıldı.Visa ve Türkiye’deki 22 bankanın desteğiyle gerçekleşen proje; gençlerden yetişkinlere, evlilerden girişimcilere kadar birçok kişiye, paranın doğru kullanımı konusunda bilgi vermeyi amaçlıyor. Yapılan araştırma ise Türkiye’de genel kamuoyunun finansal okuryazarlık düzeyini tespit etmenin yanında, finansal ürün ile hizmetler konusundaki tutum ve davranışları anlamak amacını taşıyor.
Araştırma, Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından 26 ilde 2000 kişi ile yüz yüze yapıldı.Davranış ve tutumlara göre Türk toplumunu 5 temel gruba ayıran araştırmaya göre; finansal bilgelerin oranı % 22, mütevazi ebeveynlerin oranı % 24, idareli muhafazakarların oranı % 20, plansız hayalcilerin oranı % 19 ve kaygısız gençlerin oranı % 15.
Araştırma, Türkiye’de 5 kişiden 2’sinin geleceğe dair belirsizlik ve kaygı nedeniyle birikim yaptığını da gösterdi.Birikim yapan kişilerin yarısı; sağlık sorunu, doğal afet, aniden işsiz kalma gibi beklenmedik durumlara karşı tedbir olması amacıyla birikim yaptığını söyledi.
Hanede para kullanımına yönelik günlük kararlara dahil olma oranı ise kadınlarda % 74, erkeklerde % 85 olarak belirlendi.Gençlerin evde para kullanımı konusunda söz sahibi olma oranı ise sadece % 43.
Hakkında en çok bilgi sahibi olunan finansal ürünler ise tasarruf ve emeklilik üzerine olanlar. Bilinirlik düzeyi ise % 85.Türk toplumunun % 83’ü kredi borcuna sadık ve gününde ödeme yapıyor.
Araştırmanın sonucuna göre; Türkiye’de en az finansal bilgiye sahip olan kişilerin oranının % 70 olduğu ortaya çıktı.Finansal bilgisi yüksek olan kişilerin ise çalışma hayatında olan, gelir düzeyi yüksek ve eğitimli oldukları belirlendi. Bilgi düzeyi, kavramsal ve aritmetik beceriler olarak 2 alt grupta incelendiğinde ise matematik bilgisi gerektiren konularda, finansal becerilerin göreceli olarak daha düşük olduğu sonucu ile karşılaşıldı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.