Borsa İstanbul’da milyonlarca yatırımcı, sıkılaşma politikalarının uygulandığı, enflasyonun dizginlenmeye çalışıldığı ortamda hangi şirketlerin ayakta kalacağını, hem bilanço hem de hisse performansı açısından güçlü bir duruş sergileyeceğini merak ediyor.
Son dönemde borsada getiri oranlarıyla en çok dikkat çeken sektörlerden biri de bilişim sektörü oldu. Sektörde işlem gören bazı hisseler yıllık yüzde 1000’e yakın değer kazanırken bu yüksek getirilerin devam edip etmeyeceği gündemdeki yerini koruyor.
GCM Yatırım analistleri, 29 Şubat tarihinde hazırladığı raporda bilişim sektörüne yönelik önemli bulguları paylaştı.
“Getiri Oranları Pozitif Ayrışıyor”
Bilişim ve yazılımın her alanda ihtiyacın ve talebin artmasıyla son dönemde ön plana çıkan bilişim ve yazılım sektöründe pozitif tarafta yüksek hareketliliğin devam ettiği belirtildi.
Getiri oranlarıyla endeksten pozitif ayrışan sektörün karlılığını artırdığı ve büyüme ivmelerinin devam ettirdiği aktarıldı. Geleceğe yönelik beklentilere bakıldığında bilişim ve yazılıma olan talebin artabileceği paylaşıldı. Analistler, bu durumun büyüme oranlarını ve karlılıkları pozitif anlamda desteklemeye devam edeceğini düşünüyor.
Bilişim endeksinden yıl başından bu yana yaklaşık 3 aylık süreçte yüzde 91’e ulaşan önemli yükselişlerin görüldüğü kaydedildi ve bu durumun sonucu olarak şirketlerde finansal rasyoların tarihsel ortalamalardan oldukça uzaklaşmasının dikkat çektiği bildirildi.
Enflasyon Muhasebesi
GCM Yatırım analistleri enflasyon muhasebesi gölgesinde devam eden 2023 yıl sonu bilanço döneminde raporlama süreçlerinin uzadığı ve geçmiş bilanço dönemlerine kıyasla daha durgun bir dönem yaşandığını belirtti.
Enflasyon muhasebesine fonksiyonel para birimlerin Türk lirası dışında yabancı para birimi kullanmalarından kaynaklı uygulamaya tabi olmayacak şirketlerin, uygulamaya tabi olan şirketlere göre finansallarını daha erken açıklandığının söylenebileceği aktarıldı.
Bilişim ve yazılım alanında faaliyet gösteren 25 şirketin içinden Arena Bilgisayar (ARENA), Hitit Bilgisayar (HTTBT), Ingram Bilişim (INGRM) ve Penta Teknoloji’nin (PENTA) fonksiyonel para birimlerinin yabancı para olmalarından kaynaklı enflasyon muhasebesine dahil olmadığı kaydedildi.
23 Şubat 2024 Tarihli kapanış verilerine göre hazırlanan veriler:
- Net satış büyüme yıllık ortalaması: Yüzde 79,63
- Net kar büyüme yıllık ortalaması: Yüzde 100,51
- Brüt kar marjı yıllık ortalaması: 36,68
- Net borç /FAVÖK ortalaması: -0,42
- Finansman gideri/net satışlar ortalaması: 3,52
- Finansal kaldıraç oranı ortalaması: yüzde 47,39
- FD/FAVÖK ortalaması: 44,49
- F/K ortalaması: 78,56
- PD/DD ortalaması: 16,03
Analistler, sektörde ortalama değerlerin büyüme, karlılık ve rasyolar anlamında yüksek seyrettiğini belirtti ve rasyolardaki bu hızlı çıkış sonrası, güncel fiyatlamaların tarihsel ortalamaların oldukça üzerinde olduğunu vurguladı. Enerji sektöründe beklenti ve gerçekleşen karlılıkların hızlı çıkışıyla önemli yükselişler yaşandığı ve endeksten pozitif ayrışmaların izlendiği hatırlatıldı.
GCM Yatırıma Göre Strateji Ne Olmalı?
- Sektörde büyümelerin sürdürülebilir olup olmadığı araştırılmalı
- Şirket beklentilerine ve gelecekte çarpanlarda nasıl bir etki oluşturabileceğine dair çalışmalar yapmak ve bunlara göre adımlar atmak
- Büyüme beklentileri güçlü olan, prospektif bakışta makul çarpanlara erişebilecek şirketlere odaklanmak
Kaynak: Paratic Piyasalar
Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ile bilişim endeksinin performansı karşılaştırıldığında aradaki fark oldukça dikkat çekiyor. 29 Şubat’ta kapanışını yüzde 1,4 artışla 9193 puandan yapan BIST 100 endeksi haftalık yüzde 1,2 düşerken aylık yüzde 10, yıllık ise yüzde 76 oranında yükseldi.
Aynı gün yüzde 3,4 artışla günü 7525 puandan tamamlayan bilişim endeksi, haftalık yüzde 11, aylık yüzde 65,5 ve yıllık yüzde 284 oranında yükseldi.
Sert yükselişlere örnek vermek gerekirse endekse ait hisselerden olan Mia Teknoloji’nin (MIATK) yıllık kazancı yüzde 951 seviyesinde bulunuyor.