
Dün 1,32 altına inerek bir yılın zayıf seviyelerine gerileyen GBP/USD, bugün yine en çok düşen majör pariteler arasında yer alıyor. 8 Aralık seansında en son 1,3225’te işlem gören GBP/USD, bugünkü seansa 1,3226 ile başladı.
Açılışın ardından 1,31 ile 1,32 arasında dalgalanan parite, TSİ 15.00’da 1,3170’e kadar geriledi. Euro ve Avustralya para birimi gibi dolar karşısında sert düşen sterlin, böylece Aralık 2020 sonrası en zayıf seviyelerinde kaldı.
TSİ 15.52’de yüzde 0,28 ekside dururken gün içi hareket aralığı 1,3170 – 1,3230 oldu.
Son zayıflık majör pariteyi haftalık bazda yüzde 1 eksiye düşürürken, aylık bazda yüzde 2,8 değer kaybetti. Yıllık bazda ise yüzde 1,6 oranında düşüş kaydedildi.
Aşağı yönlü hareketin sürmesi durumunda GBP/USD için ilk teknik destek seviyesi 1,3158’e işaret ederken ikinci destek 1,3134 oldu. Sterlinin dolar karşısında güçlenmesi ihtimalinde ise izlenecek ilk teknik direnç noktası 1,3218’i gösterdi.
Sterlindeki zayıflık, Başbakan Boris Johnson hükümetinin, Omicron varyantının hızla yayılması nedeniyle İngiltere’de COVID-19’a karşı daha sert kısıtlamalar açıklamasıyla yönlendirildi.
Piyasalar bu kısıtlamaların uygulanmasının ardından ve artan enflasyonist baskıya rağmen İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek haftaki toplantısından faiz artırımı beklentilerini azalttı.