Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Gazprom Avrupa’da Enerji Güvenliğinin İstikrarsız Olduğunu Söyledi

Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa’nın doğal gaz sıkıntısı çektiğini ve sistemde zorluklar olduğunu bildirdi. Ayrıntılar haberde…
Gazprom Avrupa’da Enerji Güvenliğinin İstikrarsız Olduğunu Söyledi
HABER GİRİŞ

Rusya merkezli enerji devi Gazprom, daha önceleri ana gelir kaynağı olan Avrupa’nın doğal gaz sıkıntısı çektiğini ve zorluklarla karşılaşabileceğini söyledi. Geçmiş dönemde boru hatları gizemli patlamalar nedeniyle hasar gördü.

Gazprom’un gaz ihracatı, Avrupa ile Ukrayna konusunda yaşanan siyasi anlaşmazlıklar ve Rusya’nın Avrupa pazarına en büyük tek gaz ihracat rotası olan deniz altı Kuzey Akım boru hatlarının Eylül 2022’de havaya uçması nedeniyle geçen yıl neredeyse yarı yarıya azalarak 100,9 milyar metreküpe geriledi.

Gazprom’un üst düzey yöneticileri Sergei Komlev ve Alexander Shapin, “Sistemik açığın ortadan kalkmaması, yalnızca 2023’te Covid öncesi yıllara kıyasla daha yüksek fiyat seviyesiyle değil, aynı zamanda doğal gaz piyasasında istikrarlı bir contangonun devam etmesiyle de ortaya çıkıyor.” açıklamasında bulundu.

Contango, tüccarları gelecekte daha kârlı bir şekilde yeniden satmak için emtiaları depoda tutmaya teşvik eden, uzun vadeli vadeli sözleşmelerin yüksek bir fiyatla işlem gördüğü bir piyasa yapısıdır.

Gazprom yöneticileri, “Bu fiyat davranışı, piyasa katılımcılarına göre, Avrupa’da acil durum modunda inşa edilen enerji güvenlik sisteminin istikrarsız olduğu ve yeni zorluklarla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.” açıklamasını yaptı.

GCM Yatırım Banner

AB rakamlarına göre, Ukrayna’da başlayan savaş öncesi Şubat 2022’ye kadar olan dönemde Rusya, Avrupa’ya her yıl yaklaşık 155 milyar metreküp gaz gönderiyordu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.