Geçtiğimiz yıl kurulduğu duyurulan ve 2019’un ilk çeyreğinde hizmete açılması planlanan Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ‘nin (GABORAS), hayata geçirilme süreci ve ortaya çıkaracağı ekonomik değerin ele alındığı çalıştay düzenlendi.
kolayca yatırım yapın
TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez’in direktifiyle TVF Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen’in başkanlığını yaptığını çalıştayda TVF Yatırım Yöneticisi Ali Aydın, TVF Strateji ve Risk Yöneticisi Kadri Buldanlı, TVF Genel Müdür Özel Kalemi Mehmet Çamır, MÜSİAD, GABORAS ve SENYAP yöneticileri de yer aldı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen, Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının kurulmasının ülkeye trilyonlarca liralık menkul değer hacmi oluşturacağını söyledi.
3 gün süren çalıştayda GABORAS’ın kurulma sürecine ilişkin konular ele alınarak karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunuldu.İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan GABORAS Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından, Türkiye’deki gayrimenkullerin alım – satım ve kiralama gibi işlemlerinin 7 gün 24 saat elektronik ortamda, konut ve iş yeri gibi projelerle ilgili işlemlerin şeffaf bir ortamda yapılabilmesi, sektörün yabancıya satışının katlanarak artması amacıyla kuruldu. Ancak faaliyete bu senenin ilk çeyreğinde gireceği belirtilmişti.
Kurulma aşamalarının gözden geçirildiği ve hayata geçirilme sürecinin değerlendirildiği çalıştay toplantılarına; Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Elibol, INFINA Genel Müdür Yardımcısı Barış Çakmak, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen, Ekol Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Deniz Aslan, KT Portföy Genel Müdürü Tayfun Özkan, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, Cushman & Wakefield Yöneticisi Tuğra Gönden, DAP Yapı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Yıldız, EMA Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Ekşi ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu gibi isimler katıldı.
TVF Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen gayrimenkul kıymetler borsasının ekonomiye ve alternatif sermaye piyasalarına çok önemli bir katkı sağlayacağını dile getirdi.Projenin büyük, milli ve yerli bir çalışma olduğunu anlatan Özmen, Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının kurulması vizyonunun, ülkemiz açısından trilyonlarca liralık menkul değer hacmi oluşturacağını aktardı. GABORAS Yönetim Kurulu Baş Danışmanı Lütfi Altun ise çalıştayda teknik detayları sunulan yüksek teknoloji kapasitesinde 10 yıllık emek bulunduğunu söyledi.
Platformun hayata geçirilmesine dair hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Lütfi Altun, borsalaşma yolunda eksikliklerin büyük kısmının giderildiğini, eksik tarafının kamudaki statik veriler olduğunu belirterek “Bürokraside kilitli ve çoğu güncel olmayan, paylaşılmayan sağlıksız veriler, piyasa verileriyle örtüşmemektedir. Bugün ülkede bir sıkıntı var dersek bunun temelinde kamu verisi ve bilgisini paylaşımdaki belirsizlik yatmaktadır.” yorumunu yaptı.
Lütfi Altun, gayrimenkullerin ekonomiye katılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.Aynı taşınmaza 10 farklı fiyat öngören veri karmaşasının güven ortamını sarstığını belirten Altın, bu sorunun gayrimenkul sermaye birikiminin el değiştirmesine ve ihraç olmasına fırsat vermediğini sözlerine ekledi. Alıcı veya satıcı fark etmeksizin aynı taşınmaza farklı fiyatların görüldüğünde bu durumun “aldatılıyorum” hissi yaşattığını dile getirdi.
Gayrimenkuldeki değer karmaşasının GABORAS’ın hizmete girmesiyle sona erdirileceğini, haciz ve icra dönemlerinde gayrimenkullerin gerçek değerinin bu platformla öğrenilebileceğini ve her şeyin şeffaf bir şekilde yürütüleceğini söyledi. Altun, gayrimenkul borsalaşmasının 2023 hedeflerini yakalamamız açısından da çok önemli olduğunu aktadı.