Fransa’nın enerji bakanı Pannier-Runacher, G7 ülkelerinin, gaz tüketiminin azaltılması ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin artırılmasına yönelik anlaştıklarını söyledi. Anlaşma fosil yakıtların daha hızlı bir şekilde aşamalı olarak kaldırılması ve yeni kömürle çalışan santraller inşa edilmemesi yönünde çağrıda bulunmayı da kapsıyor.
G7 ülkeleri yenilenebilir enerjiler tarafından üretilen elektriği büyük ölçüde artırma hedefini onaylamaya karar verdi. Konuyla ilgili bilgisi olan bir kaynak, bakanların güneş enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar en az 1 teravata ve açık deniz rüzgar enerjisi kapasitesini 150 gigavat’a çıkarmak için sayısal hedefleri değerlendirdiklerini söyledi.
Emisyonların Azaltılması Amaçlanıyor
Pannier-Runacher, gaz tedariki konusundaki zorunlulukların kısa vadeli olduğunu ve bunun dolaylı olarak, yeni gaz kapasitesinin araştırılmasına yatırım yapamayacakları anlamına geldiğini ifade etti. Etkinlik aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin finansman yoluyla da dahil olmak üzere emisyonları azaltmasına yardımcı olma ihtiyacına odaklandı.
Japonya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Yasutoshi Nishimura açılış konuşmasında, “Biz G7 olarak sadece kendi emisyonlarımızı azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda küresel olarak emisyon azaltımı sağlamak için somut adımlar atmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Nishimura, bakanların, kimya, denizcilik ve çelik gibi azaltılması zor görünen sektörlerde karbonun azaltılmasına yardımcı olmak için finansmanı kullanmanın yollarını tartışmak istediklerini söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Al Jaber, iklim finansmanı konusunda, daha adil bir anlaşma yapmaları gerektiğini belirtti.
En Zengin Ülkelere Çağrı Yapıldı
Gelişmekte olan pazarlardaki emisyon konusu, uzun süredir gelişmiş ülkeler için odak noktası oluyor. İklim değişikliği düşünce kuruluşu olan E3G’nin kıdemli bir üyesi olan Alden Meyer, dünyanın en zengin ülkelerinin gelişmekte olan ülkelerin karbonu azaltmasına yardımcı olmak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
Meyer, “G7 ve diğer gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin karbondan arındırılmasına yardımcı olmak için finansman sağlama ve özel finansmanı harekete geçirme sorumluluğu var.” diye konuştu.
G7 ülkelerinin, gelişmekte olan ülkelerin emisyonları azaltmasına yardımcı olmak için finansal ve teknolojik kaynaklardan yararlanma konusunda çok daha güçlü liderlik sergilemesi gerektiğini sözlerine ekledi.