Yediler Grubu (G7) Dışişleri Bakanları bugün enerji güvenliğine ilişkin açıklamalarda bulunarak, Rusya’nın enerji ihracatını silah ve jeopolitik zorlama aracı olarak kullanmasını kınadı.
kolayca yatırım yapın
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi olarak yayımladıkları bildiride, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı acımasız, sebepsiz, haksız ve yasadışı saldırganlık savaşında olduğunu yineleyerek, “Rusya’nın sınırları zorla yeniden çizme girişimlerini kınıyoruz ve tanımayacağız.” ifadelerine yer verdi.
Bu savaşın Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin ihlalini teşkil ettiğinin ve uluslararası kurallara dayalı sistemi ciddi şekilde baltaladığının altı çizildi.
Rusya’nın savaşa bir son vermesini belirten G7 grubu, ülkenin birliklerini ve askeri teçhizatını Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırlarından çekmesini talep etti.
Rusya Güvenli Bir Enerji Tedarikçisi Değil!
Rusya’nın güvenilir bir enerji tedarikçisi olmadığı söylenen açıklamada, arz kesintilerinin etkisini azaltmak için dayanışma ve yakın koordinasyon içinde hareket edilmesine çağrıda bulunuldu.
G7 grubu Rusya’nın bir enerji üreticisi olarak konumunu kötüye kullanmamasını sağlayıp, enerji arzını güvence altına alarak piyasaları istikrara kavuşturmayı hedeflediğini belirtti.
Rusya’nın eylemleri ve olağanüstü piyasa koşullarından kaynaklanan enerji fiyatlarındaki artışları azaltmak için rekabetçi, güvenilir ve uygun fiyatlı enerji piyasalarına teşvik edileceğine dikkat çekildi.
Temiz Enerji Geçişi 2050 Yılına Kadar Tamamlanmalı
Uluslararası Enerji Ajansı’nın gönüllü toplu eylemlerini desteklediğini söyleyen topluluk, enerji ve kaynak çeşitlendirmesine bağlı kalındığının bilgisini verdi.
Küresel 1.5°C’lik ısınma sınırını ve Glasgow İklim Paktı’nın uygulanmasını yineledi. 2050 yılına kadar net sıfıra doğru iddialı ve hızlandırılmış küresel temiz enerji geçişini destekledi.
Liderler, temiz enerjiye ne kadar çabuk geçilirse, toplumun o kadar güvenli olacağını aktardı.
Geçtiğimiz hafta Dünya Ekonomik Forumu (WEF) da sektörleri net sıfır hedeflerine ulaştırmak için beş adım önermişti.
Kaynaklarını Çeşitlendirmek İsteyen Ülkelere Destek!
G7 liderleri Rus enerjisinin iç piyasalardan aşamalı olarak çıkarılacağına değinerek, ülkenin hidrokarbon gelirlerini azaltan ve küresel enerji piyasalarında istikrarı destekleyen çözümlere yeşil ışık yaktı.
Rusya’nın deniz yoluyla ham petrol ve petrol ürünlerinin dünya çapında taşınmasını sağlayan tüm hizmetlerinin kapsamlı bir şekilde yasaklanmasına yönelik birçok yaklaşımın değerlendirileceği belirtildi.
Rusya’ya olan bağımlılığı azaltıp ve kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen ülkelere yardımcı olunacağı sinyali verildi. G7 birliğini korumak ve kolektif enerji güvenliğini güçlendirmek için desteğin önemine vurgu yapıldı.
G7 grubu; “Rusya’nın artan enerji silahları arasında gaz rezervlerini yenilemek ve enerji güvenliğini ve direncini artırmak amacıyla ortaklarımızın çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.
Aynı zamanda enerji tasarrufunu ve verimliliğini küresel bir öncelik haline getirmek için dünyanın dört bir yanındaki ortaklarla bu çabanın sürdürüleceği aktarıldı.
Ukrayna ile dayanışmada kararlı olduğunu söyleyen G7 Dışişleri Bakanları, demokratik bir gelecek için verdikleri mücadeleyi destekleme konusunda sarsılmaz bağlılığı tekrardan dile getirdi.