Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin bir araya geldiği G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı Pazar günü sona erdi. Buenos Aires’te yapılan toplantının en çok merak edilen konularından birisi artan ticaret anlaşmazlığı konusunda neler söyleneceğiydi. Buna rağmen toplantıda yükselen ticaret gerilimlerine karşı net bir tavır sergilenmedi. Toplantının 20 üyesi tarafından imzalanan 13 maddelik bir bildiri yayımlandı.
Toplantıda, piyasa ekonomilerinin değişen finansal koşullara hazırlıklı olmasına karşın oynaklık ve ters sermaye akımlarına hassas oldukları söylendi.Büyümenin, verimliliğin, inovasyonun, istihdamın ve kalkınmanın, uluslararası ticaret ve yatırımların en önemli motorları olduğuna dikkat çekildi. Buna bağlı olarak Hamburg Zirvesi’nde liderlerin vardığı sonuçların tekrar edildiği ve risklerin azaltılması için diyalogun artırılması, güveninin güçlendirilmesine yönelik ihtiyaç olduğu belirtildi.
G20 ülkelerinin güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi desteklemek için mevcut tüm araçları kullanmaya devam edeceği taahhüdü yenilendi.G20’de yer alan ülkeler, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini temsil ediyor. Bu nedenle toplantıya konu olan maddeler, genel itibariyle dünya ekonomisinin gidişatını, endişelerini ve beklentilerini analiz etmeyi sağlıyor.
Toplantı bildirisinde en dikkat çeken nokta ise korumacı ticaret politikalarından kaçınılmasına yönelik net bir ibareye yer verilmemesi oldu.Önceki G20 toplantısı bildirisinde yer alan “korumacı politikalardan kaçınacağız” ibaresi, 2017 Mart ayında Almanya’da gerçekleşen toplantıda, ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in ısrarları ile metinden çıkartılmıştı. O tarihten sonra gerçekleşen toplantılarda da bu ibareye yer verilmedi. ABD ile Çin arasında başlayan ticaret geriliminin, küresel ekonomide etkili olmaya başlamasına rağmen yine ibarenin dile getirilmemesi dikkat çekti.
Küresel iş dünyası liderleri ise G20 liderlerinin bu toplantıda uygulamaya konan tarifeler nedeniyle güçlü bir duruş sergilemeye devam etmişti.Üst üste birkaç toplantıda yükselen korumacılığa karşı çok sert bir tutum sergilenmemesi nedeniyle bu toplantıda güçlü bir duruş sergilenmesi beklendi. Küresel iş dünyası liderleri, son dönemde uygulamaya konan tarifeler nedeniyle bu beklenti içerisine girmişti ve G20 liderlerini de bu duruşa davet etmişti.
Küresel Ticaret Koalisyonu bir bildiri yayımlayarak, G20 üyelerini serbest ticareti tehdit eden uygulamaların karşısında durmaya çağırmıştı.Dünyanın en büyük ticaret örgütlerini çatısı altında birleştiren koalisyonun; İstanbul, Berlin, Brüksel, Buenos Aires, Londra, Madrid, Yeni Delhi, Ottawa, Paris, Roma, Seul, Sidney ve Washington’daki üyeleri bu bildiriyi imzalamıştı. Buna karşın G20 sonuç bildirisinde korumacılık karşıtı ifadelere yer verilmedi. Yani iş dünyasından gelen çağrı karşılıksız bırakıldı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.