Kripto piyasası, yılın son bölümüne girildiğinde bu kez en güçlü kripto borsalarından biri olan FTX imparatorluğunun çarpıcı yıkılışının neden olduğu yeni bir çöküşten etkilendi. Pek çok uzman, tüm önemli para birimlerinde büyük bir düşüş öngördü ve şu ana kadar pazar gerçekten de önemli bir gerileme gördü.
kolayca yatırım yapın
Çöküşün sonuçları, küresel düzenleyicilerin piyasada daha fazla zararlı etkiye sahip olabilecek kripto varlıklar üzerindeki vidaları sıkmasına neden olabilir. Tüm bunlar devam ederken, gelecekte önemli büyüme potansiyeline sahip sürdürülebilir ve güvenli kriptolara yatırım yapmak için mükemmel bir zaman olabilir.
FTX’in düşüşü, Uniswap ve Sushiswap gibi merkezi olmayan borsaların değerine ışık tuttu. İşte FTX erimesinin ardından yükseliş trendine girebilecek iki kripto para birimi; Uniswap ve Sushiswap.
Uniswap (UNI)
Uniswap, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan (DEX) bir borsadır. Merkeziyetsiz borsalar, yatırımcıların Coinbase, Binance veya çöken FTX gibi merkezi borsalardan oldukça farklı olarak, bir hesap olmadan kripto para takas etmesine izin verir.
Uniswap platformu, günlük olarak bir milyar doların üzerinde kripto para birimi işlemi yapıyor ve dünyanın en çok kullanılan merkezi olmayan borsası konumunda.
Uniswap borsasının yönetim tokenı UNI, Ethereum tabanlıdır. Yani işlemleri işlemek için kendi ağına sahip olmak yerine Ethereum’un blok zincirini kullanır. Pek çok kripto para birimi, çoğu NFT dahil olmak üzere Ethereum’un blok zincirini kullanır. Ethereum’un Bitcoin’e göre ana avantajı, geliştiricilerin blok zincirinde Uniswap gibi değerli protokoller oluşturmasını sağlayan akıllı sözleşme teknolojisidir.
Uniswap, özünde ERC-20 tokenlarının değişiminin akıllı sözleşmeler üzerinden yapıldığı bir protokoldür. Akıllı sözleşmeler blok zincirine yüklenen kod olduğundan merkezi olmayan ve sınırsız yeteneklere sahiptirler. Akıllı sözleşmeler, koddaki parametrelere göre otonom olarak para transfer edebilir ve bu da son derece verimli finansal hizmetler sağlar.
Uniswap, daha önce, şimdiye kadar geliştirilmiş en esnek AMM olarak nitelendirilen UNI V3’ü piyasaya sürdü. Uniswap V3’teki en büyük yükseltme, konsantre likidite olarak adlandırılır ve Uniswap, bu işlevi önümüzdeki iki yıl boyunca kullanmak için münhasır haklara sahiptir. Bu durum, rakipleri karşısında kendisine büyük bir avantaj sağlamaktadır. Konsantre likidite, yatırımcıların likidite sağlamak için belirli bir fiyat aralığı belirlemesine izin vermek için NFT’ler kullanır.
Uniswap borsasındaki hacim, FTX çöküşünün ardından yükseliş gösterdi. 7 Kasım’dan 9 Kasım’a kadar borsanın işlem hacmi üç gün üst üste 5 milyar doları aşarak yeni bir rekor kırdı. Ve 14 Kasım’da Uniswap, merkezi borsa Coinbase’i geride bırakarak, Ethereum ticareti için hacme göre dünyanın en büyük ikinci borsası oldu.
Son birkaç gün içinde Uniswap, platformu daha uygun maliyetli ve güvenli hale getirmeyi amaçlayan iki yeni akıllı sözleşmeyi (Permit 2, Universal Router) devreye soktu. Bu özellikler, UNI’yi FTX fiyaskosunun ardından yatırım yapılacak en iyi iki kripto paradan biri yapıyor.
Sushiswap (SUSHI)
SushiSwap, benimsenmesi giderek artan bir AMM (otomatik piyasa yapıcı) ve DeFi tokenıdır. DEX, dünyadaki en popüler Ethereum Dapp’lerinden biri olan Uniswap’ın kodlarının kopyalanmasıyla ortaya çıkmış olup, getirdiği yeni özellikler sayesinde pek çok yönden Uniswap’tan farklılaşmayı başarmış durumdadır. SushiSwap, özellikle platforma daha fazla topluluk kontrol mekanizması ve DeFi özelliği sunmaktadır.
Son zamanlarda, AMM’ler kullanıcılar arasında ciddi bir artış gördü. Bu protokoller, geleneksel merkezi olmayan borsaların birçok eksikliğini iyileştirdikleri için her zamankinden daha popüler hale gelmiştir.
AMM’ler, piyasadaki likidite eksikliği gibi sorunları çözer. Bu benzersiz platformlar, herhangi bir projenin likidite havuzları olarak bilinen akıllı sözleşmeler yoluyla likidite elde etmesine olanak tanır. Bu nedenle AMM’ler, bulunması zor ve düşük likiditeye sahip tokenlar elde etmek için en iyi yerlerden biridir.
Merkezi borsaların aksine, SushiSwap alım satımları gerçekleştirmek için defterlere veya kayıtlara bağlı değildir. Bunu başarmak için protokol, üçüncü bir tarafın kullanıcılarının mali kayıtlarını izlemesini önlemek için merkezi olmayan borsaları bağlama inisiyatifini alır. Bir kullanıcının cüzdanını yazılıma bağlayarak güvenli, merkezi olmayan ve anonim bir ticaret mümkündür. Ardından, hem alıcı hem de satıcı, akıllı sözleşmeler kullanarak varlıkları bir likidite havuzuna kilitler. Havuz, her iki tarafın da tam olarak üzerinde anlaştıkları miktarı almasını sağlamak için ticareti güvence altına alan protokol kurallarına sahiptir.
Sushiswap’ta kullanıcılar, bu platformu kullanarak çeşitli tokenlar arasında gezinebilir ve dijital varlıklarını saniyeler içinde takas edebilir. Hepsinden önemlisi, DEX denetim altında olmadığı için, SushiSwap asla tokenlerınızı elinde tutmaz. Bunun gibi özellikler, SUSHI’yi FTX çöküşünün ardından yatırım yapılacak en iyi kripto paralardan biri haline getiriyor.