
Fransa, ABD ile AB arasında imzalanan çerçeve ticaret anlaşmasını “Avrupa için kara bir gün” olarak nitelendirdi. Fransa, bu anlaşmayla birlikte AB’nin ABD Başkanı Donald Trump’a karşı boyun eğdiğini ve AB mallarına yüzde 15’lik manşet tarifesi uygulanırken, ABD ürünlerinin ise Avrupa’dan herhangi bir misillemeyle karşılaşmadığını savundu.
Başbakan François Bayrou’nun yaptığı bu sert eleştiri, Fransa’nın aylardır AB müzakerecilerine Trump’a karşı daha sert bir tutum alınması ve karşılıklı önlemlerle misilleme yapılması yönündeki çağrılarının ardından geldi. Bu, Almanya ve İtalya’nın daha uzlaşmacı yaklaşımıyla açık bir tezat oluşturdu.
Bayrou, “Ortak değerleri savunma ve ortak çıkarları korumak için bir araya gelmiş özgür halklar ittifakının boyun eğmeyi kabul ettiği gün, kara bir gündür,” dedi. X hesabından bu anlaşmayı ‘von der Leyen – Trump anlaşması’ olarak adlandırdı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Trump ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında imzalanan anlaşmadan sonra sessiz kalması ve Bayrou’nun sert eleştirileri, Berlin ve Roma’dan gelen daha ılımlı tepkilerle tezat oluşturdu.
Fransız hükümet yetkilileri, anlaşmanın içki ve havacılık gibi bazı sektörler için muafiyetler getirdiğini kabul etse de bu anlaşmanın temel olarak dengesiz olduğunu savundu.
Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Benjamin Haddad ise X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu durum tatmin edici değil ve sürdürülebilir de değil,” dedi. AB’yi, gümrük tarifesi dışında misillemelere olanak tanıyan “anti-zorlama aracı”nı devreye sokmaya çağırdı.
Ticaret Bakanı Laurent Saint-Martin de AB’nin müzakereleri yönetme biçimini eleştirerek, Trump’ın başlattığı bu güç mücadelesine AB’nin karşılık vermekte geç kaldığını söyledi.
“Donald Trump sadece güçten anlar” diyen Saint-Martin, France Inter radyosuna verdiği röportajda, “Daha erken misilleme kabiliyetimizi gösterseydik, bu anlaşma muhtemelen farklı görünürdü,” dedi.
Macron daha önce yaptığı açıklamalarda, ABD’nin AB mallarına gümrük tarifesi uygulaması durumunda AB’nin aynı şekilde karşılık vermesi ve özellikle ABD’nin AB’ye karşı ticaret fazlası verdiği hizmetler alanında eşdeğer önlemler alması gerektiğini belirtmişti.
Ancak Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin savunduğu daha yumuşak tutum galip geldi. Bu iki ülke, Fransa’ya kıyasla ABD’ye ihracata daha bağımlı durumda.