
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda uluslararası müttefiklerle birlikte Filistin devletini tanıyacağını açıklamaya hazırlanıyor.
Bu adım, ABD Başkanı Donald Trump ile ters düşmesine yol açıyor. Macron, Pazartesi günü New York’taki yıllık toplantıda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ortaklaşa düzenleyeceği bir etkinlikte kararı resmen duyuracak.
Bu hamle, İngiltere, Avustralya ve Kanada’nın Pazar günü yaptığı tanıma açıklamalarının ardından geliyor. Söz konusu adımlar, İsrail’in Gazze’deki savaşı ve insani krizine tepki olarak atıldı. Böylece Batı’nın önde gelen güçleri, halihazırda Filistin’i tanıyarak yaklaşık 150 ülke ile aynı çizgiye geldi.
ABD, İsrail’in en büyük müttefiki olarak bu adımlara karşı çıkıyor ve BMGK’nin daimi üyeleri arasında Filistin’i tanımayan tek ülke konumunda. Washington, tanımanın Hamas’ı cesaretlendireceğini savunuyor.
Macron ise CBS News’e verdiği röportajda, bunun Hamas’ı “izole etmenin en iyi yolu” olduğunu söyledi. Macron “Hamas’ın amacı bir Filistin devleti kurmak değil,” diye de ekledi.
İsrail Başbakanı Netanyahu ise tanımayı terörizme ödül olarak nitelendirdi ve “Filistin devleti olmayacak” dedi.
Karar, Fransa’nın iç siyasi krizleri, ABD ile güçlü ticari bağları ve Gazze’de ölen 64 binden fazla Filistinli nedeniyle oldukça riskli görülüyor. ABD’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a BM için vize vermemesi de dikkat çekici bir kırılma olarak değerlendiriliyor.