
İlk çeyrekteki yüzde 5,9’luk düşüşün ardından ikinci çeyrekte yüzde 13,8 oranında daralan Fransa GSYİH’si, derinleşen resesyonuyla endişeleri artırdı. Almanya’nın ardından Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisi olan Fransa, artan endişeler arasında ekonomisini kurtarmak için 100 milyar euro değerinde yeni bir paket açıkladı.
Başkan Emmanuel Macron’un desteklediği iş yanlısı reformları daha yeşil bir ton ile canlandıran kurtarma planı kapsamında açıklanan paket, büyüklüğüyle dikkat çekti.
Reuters’ın haberine göre bir yetkili 118 milyar dolarlık teşvikin gayri safi yurtiçi hasılanın %4’üne eşit olduğunu, yani Fransa’nın ekonomisine GSYİH’nin yüzdesi olarak diğer büyük Avrupa ülkelerinden daha fazla kamu parası akıttığını yazdı.
Ayrıca 2020’de %11’lik düşüş oluşturması beklenen %13,8’lik ikinci çeyrek GSYİH daralmasıyla işaretlenen Fransa resesyonu da bölgedeki en derin gerilemelerden biriydi.France unleashes 100 billion euro stimulus to revive economy https://t.co/6jZEIeF13q pic.twitter.com/LPmWBsvqfy
— Reuters (@Reuters) September 3, 2020
Esas olarak şirketleri güçlendirmeye odaklanan ve iki yıldan fazla sürecek teşvik paketinin ekonomiyi daha rekabetçi hale getirmek için 35 milyar euro ve daha yeşil enerji politikalarını teşvik etmek için 30 milyar euro ayırdığı söylendi.
Paketin geri kalanının işleri, eğitimi ve daha geniş sosyal girişimleri desteklemeye devam edeceği eklendi. Başbakan Jean Castex RTL radyosunda; “bu kurtarma planı, ekonomimizin çökmesini ve işsizliğin patlamasını önlemeyi hedefliyor” diyerek hükümetin plan kapsamında gelecek yıl en az 160 bin iş yaratmayı hedeflediğini söyledi.
Başbakan Jean Castex, yeniden canlandırma planının tarihi bir hedef ve kapsama sahip olduğunu belirterek; “ulusal servete oranla büyük Avrupa ülkeleri arasında bugüne kadar ilan edilen en büyük kurtarma planıdır” dedi.
2022 yılına kadar kriz öncesi refah seviyesini yeniden kazanmak için gereken miktarın 100 milyar euro olduğunu ve mutlak önceliğin istihdam olduğunu ekledi. Fransa’nın 100 milyar euroluk kurtarma planı şu şekilde ayrılacak:

- Daha enerji verimli olacak şekilde binaları yenileyerek, çevre dostu endüstrilerdeki yatırımları artırarak ve ekonomiyi karbondan arındırarak daha yeşil bir ekonomiye geçiş için 30 milyar euro ayrılacak.
- Üretim vergilerinde 20 milyar euro indirim yoluyla şirketlerin rekabet gücünü artıracak ve stratejik sektörlerdeki şirketlerin ölçeklerini büyütmelerine ve/veya yer değiştirmelerine yardımcı olacak fonlara 35 milyar euro ayrılacak.
- Gençlerin istihdamını ve eğitimini artırmaya yönelik sosyal ve bölgesel birleşme için 35 milyar euro ayrılacak.