Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 17 Eylül 2024 tarihinde Türkiye’nin kredi notunun artmasının ardından, 24 Türk bankasının uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notlarını da yükseltti.
Bu gelişme, 6 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunun “B+” seviyesinden “BB-” seviyesine çıkarılmasının ardından gerçekleşti ve Türkiye’nin dış finansman koşullarındaki iyileşmeler, dövize olan talebin azalması ve dolarizasyonun düşüşü gibi pozitif gelişmelerin etkili olduğu belirtildi.
Yapılan değişiklikler kapsamında, 12 bankanın uzun vadeli yabancı para cinsinden (LTFC) kredi notu ‘B’ seviyesinden ‘BB-‘ seviyesine çıkarıldı ve not görünümü ‘Pozitif’ten ‘Durağan’a çevrildi. 7 bankanın notu ‘B+’ seviyesine yükseltildi ve görünümü ‘Pozitif’ olarak kaldı. 5 bankanın notu ‘B’ seviyesine çıkarıldı ve ‘Pozitif’ görünüm korundu.
Fitch, Türkiye’nin güçlenen döviz rezervleri ve dış finansman kapasitesinin bankaların dış piyasalara erişimini artırdığını ve finansal istikrar risklerini azalttığını belirtti. Bu durumun bankacılık sektörüne yönelik müdahale riskinin azaldığına işaret ettiği, not artışlarının Türkiye’nin genel kredi notundaki iyileşmeyle bağlantılı olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Türk bankalarının artan dış piyasa erişimi ve düşen risk primlerinin, bankacılık sektöründeki olumlu gelişmelerin temelini oluşturduğu vurgulandı.
Bankalara Göre Not Artırımları
‘B’ seviyesinden ‘BB-‘ seviyesine yükseltilen bankalar arasında Denizbank, ING Bank, Kuveyt Türk, QNB Finansbank, TEB, Türkiye Finans, Garanti BBVA, Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Türk Eximbank ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası yer alıyor.
‘B’ seviyesinden ‘B+’ seviyesine yükseltilen bankalar ise Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım, TSKB ve AB Kazakhstan-Ziraat International Bank oldu.
‘B-‘ seviyesinden ‘B’ seviyesine yükseltilen bankalar arasında Albaraka Türk, Arap Türk Bankası, Anadolubank, Fibabanka ve Şekerbank bulunuyor.