Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’deki yerel ve bölgesel yönetimlerin (YBY), ekonomik büyümenin vergi gelirlerini desteklemesi sayesinde zorlu makroekonomik koşullara karşı direnç göstereceğini öngörüyor.
Fitch, Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından beklenen parasal sıkılaşmanın, reel GSYH büyümesini 2024’te yüzde 2,8’e, 2025’te ise yaklaşık yüzde 3’e düşüreceğini belirterek, YBY’lerin faaliyet performansının bu süreçte yavaşlayabileceğine çekti.
Raporda Nisan ayında yüzde 69,8 olan yüksek enflasyonun liradaki beklenen değer kaybının ve Ocak 2024’te asgari ücrete yapılacak zammın, Türkiye’deki YBY’lerin faaliyet harcamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini belirtildi.
Daha sıkı para politikasıyla birlikte enflasyonun 2024’ün ikinci yarısında yavaşlayarak yıl sonunda yüzde 40’a düşmesi bekleniyor. Enflasyonun olumsuz etkilerinin ise YBY’lerin gelirlerinin yüzde 65’ini oluşturan vergi gelirleri ve yüzde 17’sini oluşturan merkezi hükümet transferleri ile kısmen dengeleneceği, faaliyet dengesinin ise 2023’teki yüzde 39’dan düşse de 2027’ye kadar ortalama yüzde 29 olacağı öngörülüyor.
Fitch, yerel seçimler öncesinde büyükşehir belediyelerinin planlanan yatırımlarını orta vadede azaltmalarının beklendiğini belirtti. Yüksek iç faiz oranları ve kısa vadeli lira borçlanmalarının, yeni borçlanma maliyetlerinin 2023’te yüzde 25’ten 2024’te yüzde 50’nin üzerine çıkarak iki katına çıkması nedeniyle altyapı yatırımları için borçlanma ihtiyaçlarını daha da zorlaştıracağı kaydedildi.
TL’de değer kaybının, YBY’lerin borçlarını olumsuz etkileyeceği, çünkü borçlanmaların ortalama yüzde 60’ından fazlasının döviz cinsin olduğu belirtilen açıklamada, Fitch’in 2023-2027 yılları için oluşturduğu reyting senaryosuna göre, dirençli işletme performansının gelecekteki döviz kuru değer kaybına dayanacak yeterli esneklik sağlayacağı ve bu durumun reytingleri sabit tutacağı ifade edildi.