Uluslararası istatistiksel derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin ekonomi politikasına yönelik verdiği değişim sinyalini değerlendirdi. Politika yapıcıların önünde karmaşık zorluklar olduğunu belirten Fitch, bu sebepten ekonomi politikasındaki değişiklik etkisinin görülmesinin zaman alacağını vurguladı.
Türkiye Ekonomik Modeli çerçevesinde geleneksel olmayan politika bileşiminin sebep olduğu ekonomik bozulmaların boyutu nedeniyle seçimin ardından bir tür politika düzenlemesinin öngörüldüğü belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı;
“Ancak yetkililer düşük faiz oranları dahil olmak üzere politika ayarlarını sürdüreceklerini söylediklerinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçilirse bunun nasıl olacağı belirsizdi.”
Türkiye Keskin Bir Politika Değişikliğine İşaret Ediyor
Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek’in görevlendirilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla potansiyel olarak keskin bir politika değişikliğine işaret edildiği savunuldu.
Erdoğan’ın önceki hükümetlerindeki performans ile finans piyasalarında itibar kazanan Şimşek’in, ana hedefinin fiyat istikrarı olan ekonomide rasyonel yönetimine dönüş sözü verdiği anımsatıldı.
Ayrıca raporda; liranın değer kaybetmesi, enflasyonu düşürmek ve dolarsızlaştırmayı teşvik etmek için döviz kurunu nominal çıpa olarak kullanmak yerine geleneksel para politikasına geçiş beklentisinin güçlendiği belirtildi.
Fitch politika faizinin, politika yapıcıların lira ve rezervler üzerindeki baskıları hafifleterek enflasyonla mücadele etmek için bir araç olarak yeniden kullanılabileceğini öngördü.
Liranın Değer Kaybı Cari Açığın Düşürülmesine Yardımcı Olabilir
Seçimlerin ilk turundan bu yana liranın dolar karşısında yüzde 16’lık değer kabının rezervler üzerindeki baskıyı azaltarak cari açığın düşürülmesine yardımcı olabileceğine işaret edildi. Zayıflayan liranın büyük cari işlemler açığının azaltılmasına yardımcı olacağı savunuldu.
Son yıllarda Türkiye’de artan ve hızlanan geçişkenliğe işaret edilen raporda, zayıf liranın halen güçlü olan enflasyonist baskıları ağırlaştırabileceğinin altı çizildi.
Liradaki aşırı oynaklığın, banka mevduat istikrarına ilişkin endişeleri de artırabileceğini vurgulayan Fitch, “Mevcut sermaye akışı yönetimi önlemleri yakın vadede yerel döviz talebinden kaynaklanan değer kaybının hızını yönetmeye devam edebilir.” görüşünü iletti.