Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerini sunacağı rapor bu haftanın merakla beklenen önemli gelişmeleri arasında yer alıyordu. Ve kuruluş, Türkiye’nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin değerlendirmesinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+“ya yükseltirken, kredi not görünümünü “durağan”dan “pozitif“e çıkardığını açıkladı.
Piyasadaki genel beklenti, kredi notunun “B” olarak kalacağı, görünümün ise “pozitif”e çıkarılacağı yönündeydi. Kuruluş, son olarak 8 Eylül 2023 tarihte not görünümünü negatiften durağana çekmişti.
Raporda Dikkat Çeken Noktalar
Raporda, Haziran 2023 döneminden bu yana uygulanan ve para politikasında önden yüklemeli sıkılaşma da dahil politikaların etkinliğinin, makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıttığına dikkat çekildi.
Enflasyon beklentilerinin hafiflediğinin ve dış likidite risklerinin azaldığının altı çizildi.
Bu durumun arkasında, daha olumlu dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığının yansıması gibi önemli etkenlerin olduğu bilgisi verildi.
2024 yılının ilk çeyreğinden sonra yurt içi talep ve özel tüketim üzerinde daha güçlü bir etki yaratan sıkı politika karışımının, görece zayıf dış taleple birleştiğinde büyümenin bu yıl yüzde 2,8‘e yavaşlamasına neden olacağına değinildi.
2025 yılında ise büyümenin hafif bir artış göstererek yüzde 3,1 seviyesine yükseleceği öngörüldü.
Enflasyonun 2024’te ortalama yüzde 58 ve yıl sonunda yüzde 40 olacağı tahminine yer verildi.
Temel senaryonun, Mart ayındaki yerel seçimlerin sonucunun politika değişikliğine yol açmayacağı yönünde olduğu ifade edildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun bir sonraki Türkiye değerlendirmesinin 6 Eylül 2024 tarihinde yapılacağı bildirildi.