Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Fitch’in Not Artırımı Yetmedi, Borsa Neden Düşüyor?

Borsa İstanbul, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in not artırımına çok kısa bir atakla tepki verse de birçok faktörün etkisiyle baskı altında.
Fitch’in Not Artırımı Yetmedi, Borsa Neden Düşüyor?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 8 Mart’ta geçen hafta sürpriz bir not artırımı açıkladı. Kurum, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+“ya yükseltirken, kredi not görünümünü “durağan”dan “pozitif“e çıkardı. Böylece 12 yıl sonra ilk kez bir not artırımı yapılmış oldu.

Piyasalar görünümde bir iyileşme yapılmasını bekliyordu ancak not artırımı hiç hesapta yoktu. Bu nedenle alınan karar olumlu beklentilerin ve Borsa İstanbul’un bu gelişmeye yeni zirvelerle yanıt vereceği düşüncesinin oluşmasını sağladı. Fakat umulduğu gibi olmadı ve BIST 100 endeksi geçen hafta üst üste günlük negatif kapanış yaptıktan sonra, haftalık bazda yüzde 3,57 geriledi.

Endeks, 26 Şubat’ta, 9.450 puanla rekor kırmış ve bu seviyeden sonra yön değiştirerek, 6 Mart’ta 8.700’lere kadar inmişti. İki gün sonra gelen not artırımı kara bulutların dağılmasını sağlarken, karar sonrası başlayan 11 Mart haftasında 9.400 seviyesi test edildi. Fakat 9.400 direncini bir türlü aşamayan endeks, geçen hafta 8.800 altını test ettikten sonra 8.828’den kapanış yaptı.

Borsada Seçim ve Faiz Baskısı

Not artırımı her ne kadar morallerin yükselmesini sağlasa da arka planda daha güçlü olan birçok faktör yükselişin önünü kesti. Türkiye 31 Mart’ta yerel seçimlere gidiyor. Yaklaşan seçimler piyasalar üzerindeki en büyük baskı olarak nitelendiriliyor.

Bunun dışında hızla artan mevduat faizleri de yatırımcıların tercihlerinin değişmesine ve borsadan çıkışlara neden oluyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Mart’ta yılın üçüncü faiz kararını açıklayacak. Piyasaların beklentisi yüzde 45 olan politika faizinde değişiklik yapılmayacağı yönünde.

GCM Yatırım Banner

Ancak son açıklanan enflasyonun yüzde 67 ile beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından, yabancı kurumlar Nisan ayında 300-500 baz puan arasında bir faiz artışı olabileceğini düşünüyor. Mevduatın getirisinin artması ve risksiz bir yatırım aracı olması, birçok yatırımcının bu tarafa yönelmesine sebep oldu.

Borsa üzerindeki baskılara yer veren Ufuk Korcan, bu sabah yayımladığı yazısında “31 Mart’taki yerel seçimler öncesinde yeni bir faiz artırımına siyasi açıdan sıcak bakılmayacağı da söylenenler arasında. Dolayısıyla mevcut ortamda yüzde 50’nin üzerinde bir sabit getiri risk almak istemeyenleri mevduata yöneltebilir.” İfadesine yer verdi.

Borsa üzerindeki diğer bir baskı ise yabancı tarafında devam eden satışlar. Yurt dışı yerleşikler dört haftadır nette satış tarafında olurken, bu dönemde 500 milyon dolara yakın satış yaptı.

Saydığımız bu faktörler kısa vadede borsa üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir. Ancak büyük resme bakıldığında para ve maliye politikasında atılan adımların, Fitch ile başlayan not artırımının devamının geleceği beklentisinin ve kredi risk primi olan CDS’teki düşük seyrin, uzun vadede pozitif görünüme destek vereceğini söyleyebiliriz.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın