Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu açıkladı. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit etti ve not görünümünü iki yılın ardından negatiften “durağan“a çekti.
Açıklamada, görünümün durağana revize edilme nedenine dair detaylara yer verildi.
Açıklama metninde “Görünümün durağana revize edilmesi, kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor.” ifadesine yer verildi.
Faiz Beklentisi Ne Oldu?
Fitch, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35’e çıkaracağının ve 2024 yılında da bu seviyede kalacağının beklendiğini belirtti.
Para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek belirsizlikler olduğunun altını çizildi.
Enflasyonu düşürmeye yönelik politika düzenlemelerinin büyüklüğü, kalıcılığı ve başarısı konusunda belirsizliklerin sürdüğüne dikkat çekildi.
Enflasyon ve Büyüme Beklentileri
Yüksek enflasyonun en büyük risk olmaya devam ettiği belirtilen raporda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak belirtildi.
Büyümenin 2023 yılında yüzde 4,3, 2024 yılında yüzde 3 olmasının beklendiği tahminine yer verildi.
Brüt uluslararası rezervlerin son dönemde gözle görülür ölçüde toparlanma kaydettiği ve bu yılın sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşabileceği ifade edildi.
Kuruluş, 2021 yılının Aralık ayında Türkiye’nin not görünümünü negatife düşürmüş, 2022 yılının Temmuz ayında ise kredi notunu B+’dan B’ye indirmişti. (AA)