
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 22 Nisan’da yaptığı açıklamada Türkiye’de artan siyasi belirsizliğe işaret ederek bu durumun finansal piyasalarda tekrarlanan dalgalanmalara ve politikaların yönünün değişmesine yol açabileceğini söyledi.
Kuruluş, bu faktörlerin bazı Türk finans kuruluşlarının olumlu not gidişatını bozabileceğini vurguladı. Bankaların yabancı para volatilitesi ve dış borca maruz kalmaları nedeniyle yakın vadede en çok etkilenen sektör olabileceğini, banka dışı finansal kuruluşlar ve sigortacıların daha az kısa vadeli etkilere maruz kalacağını ifade etti.
Fitch, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, protestolar ve TL’deki değer kaybına işaret ederek bunların piyasalarda dalgalanmaya neden olduğunu aktardı.
“Refinansman Riskiyle Karşı Karşıya Kalabilirler”
Türk bankalarının notlarının 2023’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana iyileştiği, fakat bu tür olayların tekrarlanması veya yatırımcı, mevduat sahiplerinin duyarlılığı üzerinde kalıcı etkiler yaratması halinde bu ivmenin engellenebileceği paylaşıldı.
Fitch, bankaların artan refinansman riskleriyle karşı karşıya kalabileceğinin altını çizdi ve artan TL oynaklığının, yabancı para risk ağırlıklı varlıkların şişmesi yoluyla bankaların sermaye oranlarını zorlayabileceğini belirtti.
Kuruluş, “Makroekonomik koşulların kötüleşmesi ve borçluların, özellikle YP’de, borçlarını geri ödeme kabiliyetlerinin zayıflaması halinde aktif kalitesi bozulabilir. Ayrıca, marj toparlanması, uzun vadede daha yüksek lira faiz oranları nedeniyle gecikecektir” ifadelerini kullandı.