
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’deki sanayi şirketlerinin 2025 yılında yüksek kredi baskıları altında kalmaya devam edeceğini belirtti.
Sıkı kredi koşulları, yavaşlayan ekonomik büyüme, yüksek borçluluk oranları ve azalan nakit akışlarının sektördeki riskleri artırdığını belirten Fitch, makroekonomik koşulların kötüleşmesi durumunda yeni not indirimlerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.
Döviz Cinsi Borç Yükü Artıyor
Fitch, Türk lirasındaki değer kaybının ithal girdilerin maliyetini yükselterek döviz cinsi borç yükünü artırdığını, yüksek enflasyonun ise hem satın alma gücünü azalttığını hem de iş gücü maliyetlerini artırarak fiyatlama baskısı yarattığını aktardı.
Türkiye’deki yüksek faiz oranlarının tüketici harcamalarını kısıtladığına dikkat çekilen raporda, bireylerin tasarrufu tercih etmesinin iç talebi daha da baskıladığı ifade edildi.
Kuruluş, birçok şirketin net borç/FAVÖK oranının 2022’deki yüzde 2,3 seviyesinden, 2025’te yüzde 3,8’e yükselmesi bekleniyor. Düşük faaliyet akımları ve artan işletme sermayesi ihtiyacı borçlanmayı artırıyor.
Refinansman ev likidite riskleri özellikle kısa vadeli borçları yüksek ve “B” kategorisinde yer alan şirketler için artırıyor.