
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’deki bankalara ilişkin hazırladığı son değerlendirme raporunda, finansal sistemin karşı karşıya olduğu refinansman risklerine dikkat çekti.
Raporda, özellikle piyasadaki dalgalanmaların sürmesi ya da ekonomi politikalarında yaşanabilecek olası yön değişikliklerinin, bankaların borçlarını yenileme kabiliyetini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.
“Türk Bankaları Gözlem” başlıklı değerlendirmede, Türk bankacılık sektörünün net faiz marjlarının (NIM), menkul kıymet getirilerindeki artışın etkisiyle 2024 yılının son çeyreğinde bir miktar toparlandığı belirtildi.
Buna rağmen, 2025’in ilk çeyreğinde yüksek seyreden TL faiz oranları ve politika faizindeki artış nedeniyle bu toparlanmanın ivme kaybedebileceği öngörüsünde bulunuldu.
Raporda, sorunlu kredi (TGA) oluşturma oranlarının azaldığına dikkat çekilirken, yeni TGA girişlerinin halen yüksek düzeyde olduğu ifade edildi. Fitch, 2025’in ilk çeyreği itibarıyla siyasi belirsizliklerin piyasa oynaklığını artırdığını ve bunun da bankaların refinansman yetenekleri üzerinde baskı yaratabileceğini vurguladı.
Kârlılık artıyor, kredi büyümesi yavaşlıyor
Fitch’e göre, net faiz marjlarındaki artışın katkısıyla bankaların faaliyet kârlılığı da yükselişte. Bankaların ortalama faaliyet kârı/risk ağırlıklı varlıklar oranı yüzde 4,7 seviyesine çıktı.
Öte yandan kredi büyümesi yavaşlamaya devam ediyor. 2024’ün dördüncü çeyreğinde, döviz kuru etkisinden arındırılmış bazda toplam kredi hacmi yalnızca yüzde 5,8 artarken, döviz cinsinden krediler dolar bazında yüzde 1,5 geriledi. Buna karşılık TL kredilerde yüzde 7,9’luk bir büyüme görüldü.
Fitch, kredi büyümesindeki yavaşlamanın, uygulanan yasal kısıtlamalar ve süregelen dezenflasyon sürecinin bir sonucu olduğunu ve bu trendin önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediğini bildirdi.