Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Fitch Ratings: Türkiye Ekonomisi 2018 Yazından Bu Yana Büyük Direnç Gösterdi

Fitch Ratings direktörlerinden Ed Parker, Türkiye’nin geçen yaz yaşanan finansal krizden bu yana toparlandığını ve etkileyici bir şekilde direnç gösterdiğini söyledi.
Fitch Ratings: Türkiye Ekonomisi 2018 Yazından Bu Yana Büyük Direnç Gösterdi
Yorum

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker, Türkiye ekonomisinde ilişkin yaptığı değerlendirmede olumlu yorumda bulundu. Parker, Türkiye’nin 2018 yılının yaz aylarında yaşanan finansal krizden bu yana oldukça etkileyici bir direnç gösterdiğini söyledi.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında, ABD ile yaşanan rahip krizi başta olmak üzere bazı diplomatik sorunlar dolar kurunun 7,24’e kadar fırlamasına sebep olmuştu. Bu durum beraberinde döviz bazlı iş yapan firmaları iflasa sürüklemiş, binlerce şirket konkordato talebinde bulunmuştu.

Ed Parker Londra’da düzenlenen Küresel Konferansı’nda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin genel olarak iyiye gittiğini söyledi.

Ed ParkerTürkiye’de kamu bilançosu ve düşük kamu borcu gibi bazı temel göstergelerin halen çok güçlü olduğunu ifade eden Parker, aynı zamanda özel sektörün de esnek ve dinamik olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında yaşanan kur atakları, beraberinde ülkenin finansal bir kriz yaşamasına sebep olmuştu.

Parker, o dönemden bu yana ülke ekonomisinin toparlandığını, etkileyici bir biçimde direnç ve esneklik gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin 60 milyar dolarlık cari açığı geride bırakarak cari fazlaya yöneldiğini söyleyen Parker, ek olarak enflasyonun da iyileşme gösterdiğini söyledi.

Kendileri için toplam rezervin çok önemli olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin bu alandaki gelişimine odaklandıklarını söyledi.

Toplam RezervTürkiye’nin net döviz rezervinin 30 milyar dolar, toplam rezervinin ise 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Parker, bu rakamların düşük kamu borcu sayesinde gerçekleştiğimi aktardı. Kamunun dış borcunun az olduğunu, finansal yükümlülüklerin büyük kısmının özel sektördeki şirket ve bankalara ait olduğunu dile getirdi.

Diğer taraftan halihazırdaki risklere de değinen Parker, bankaların varlık kalitesinde bozulma olduğunu vurguladı. Hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşanan siyasi belirsizliklerin, Suriye sorununun yarattığı Orta Doğu’daki olumsuzlukların ve ABD’nin olası yaptırımlarının Türkiye ekonomisi üzerindeki risk unsurları olduğunu sıraladı.

Reuters’ta yer alan habere göre Türk bankalarının takipteki kredilerini devralacak şirket kurabilecekleri bildirildi.

Takipteki KredilerÖnceki gün BDDK’nın açıkladı 46 milyar liralık batık kredi açıklaması bu konunun kamuoyunda tartışılmasına sebep oldu. Salı günü yapılan açıklamada söz konusu tutarın geri dönmeyen kredi (NPL) olarak sınıflandırıldığı ve beklenen kredi zarar karşılıklarını ayırmaları için bankalara yıl sonuna kadar zaman verildiği bildirildi.

Reuters’in iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, kamu ile özel bankalar geçtiğimiz haftalarda varlık yönetim şirketi kurmak için görüşme yaptı. Bu şirketin sorunlu enerji ve inşaat kredilerini bünyesine alacak fona alternatif olabileceği yorumlanıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu