Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Fitch/Liddell: Hızlı Faiz İndirimi Makro Ekonomik Dengede Yeni Riskleri Doğurabilir

Fitch Ratings Direktörü Lindsey Liddell, Türk bankalarının not görünümünün iyileştirilmesinin risklerin azaldığının göstergesi olduğunu söyleyerek, faiz indiriminin olası etkilerine değindi.
Fitch/Liddell: Hızlı Faiz İndirimi Makro Ekonomik Dengede Yeni Riskleri Doğurabilir
Yorum

Kasım ayının başında Türkiye’nin kredi notunu yukarı yönde revize eden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, geçtiğimiz hafta ise 20 Türk bankasının görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltmişti.

Yapılan açıklamada Akbank ve İş Bankası’nın uzun vadeli kredi notu görünümü negatiften durağana çekilirken, Halkbank’ın negatif olan seviyesi sabit bırakıldı.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Lindsey Liddell, bugün yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemenin ekonomideki risklerin azaldığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Öte yandan yeni oluşabilecek risklere de dikkat çekti.

Lindsey Liddell, 20 Türk bankasının not görünümünün durağana yükseltilmesinin sebeplerini açıkladı.

Lindsey LiddellBu durumun öncelikle azalan risklerin göstergesi olduğunu söyleyen Liddell, hükümetin bankaları desteklemesinin de büyük payı olduğunu aktardı. Şu anda Türkiye’nin net döviz rezervlerinin ılımlı seyrettiğini belirterek, ekonominin yeniden dengelenme sürecinde olduğunu dile getirdi.

“Kamu bankaları dışındaki diğer bankaların durağana çevrilmesi ise risklerin ve dış finansman konusunda zorlukların azaltmasını yansıtıyor.” diyen Liddell yeni risklere dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son üç toplantıda da faiz indirimi uyguladı. Birden yükleme yapılarak toplamda 1000 baz puanlık faiz indirimi yapılmış oldu. Fitch direktörü ise hızlı faiz indiriminin makro ekonomik dengede risk oluşturabileceğine vurgu yaptı.

Ekonomi kökenli Şahap Kavcıoğlu ise ekonomideki toparlanmada en çok bankacılık sektörünün payının olduğunu söyledi.

Şahap KavcıoğluFitch’in 20 Türk bankasının not görünümünde iyileşme yaptığını hatırlatarak sözlerine başlayan Kavcıoğlu, 2018 yılında yaşanan kur ataklarından en çok bankacılık sektörünün etkilendiğini belirtti.

Sektörün üçüncü çeyrek değerlendirmesini yapan milletvekili, 2019’un üçüncü çeyreğinde aktif büyüklüğünün 4 trilyon 272,8 milyar liraya ulaştığını ve yıllık bazda %1,5 oranında artış olduğunu açıkladı. Merkez Bankası’nın ardından bankaların da birçok alanda faizleri düşürmesinin Hazine’nin borçlanma oranında azalmaya yardımcı olacağını dile getirdi.

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimiyle birlikte yurt dışı maliyetlerinin azaldığını söyleyen Kavcıoğlu, bu bağlamda ekonomideki toparlamada en etkin rol oynayan sektörlerin başında bankacılığın geldiğini sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu