Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünü değerlendirdiği son raporunda 2023 yılının ikinci yarısına ilişkin genel olarak iyimser analizde bulundu. Raporda, son düzenlemelerin getirdiği sonuçlardan bahsedildi.
“Marjların Bir Miktar Toparlanmasını Bekliyoruz”
2023 yılının ikinci yarısında Türk bankacılık sektöründeki marjların hafif toparlanma kaydetmesinin beklendiği belirtildi.
Son üç aylık Türk Bankaları Veri İzleme Raporu’nda, “TL mevduat üzerindeki fiyat baskısına rağmen, yüksek kredi faizleri ve TÜFE endeksli tahvil getirileri nedeniyle marjların ikinci çeyrekte bir miktar toparlanmasını bekliyoruz.” ifadesi kullanıldı.
Kapsam dahilindeki bankaların döviz mevduat payının, yasal TL mevduat payı zorunluluğunun düşürülmesiyle ikinci çeyrekte yükseldiği belirtilirken yılın ikinci yarısında KKM’deki kademeli azalışlara bağlı olarak döviz mevduat paylarında ciddi bir yükseliş beklenmediği belirtildi.
Bankaların döviz toptan fonlama/özkaynak dışı fonlamadaki ortalama payının da, Türk bankaları için düşen risk primlerini takiben artan piyasa ihraçlarını yansıtacak şekilde yükseldiği bildirildi.
Bankaların sermaye yapısının makro risklere, TL’deki değer kaybına, varlık kalitesindeki zayıflamaya, makro ihtiyati gelişmelere ve büyümeye duyarlı olmaya devam ettiği ifade edildi.
“Bankaların Kredi Verme İştahı Korunabilir”
Ayrıca 2023 yılının ikinci çeyreğinde düzenlemelerin bankacılık kredi büyümesini etkilediğini belirtildi. Yılın ikinci yarısında bu büyümenin düşük kalmaya devam etmesinin beklendiği bildirildi.
Ancak, yetkililerin politika değişikliğinin bir parçası olarak bazı önlemlerin gevşetilmesinin, bankaların kredi verme iştahını koruyacağına da değinildi.
Öte yandan Fitch’in Datawatch raporunun, Türk bankacılık sektörü varlıklarının toplam yüzde 83’ünü oluşturan 13 bankayı kapsadığı ve bunların incelendiği ifade edildi.