Fitch Ratings’in Türkiye kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmesi sonrası, kuruluşun kıdemli direktörü ve Türkiye analisti Erich Arispe Morales, not artışının sebeplerini açıkladı. Morales, Türkiye’nin ekonomik politikasında seçim sonrası gerçekleşen değişimlerin kredi notunu olumlu etkilediğini belirtti.
Özellikle uluslararası rezervlerdeki artış, kur korumalı mevduat ve dolarizasyondaki düşüşe dikkat çekti ve hükümetin sıkı para politikasını sürdürme kararlılığının güven verici olduğunu vurguladı.
Morales, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların azalmasıyla birlikte kredi notunun da iyileşme gösterdiğini belirtti. Özellikle uluslararası rezervlerdeki artışın bu iyileşmeye katkıda bulunduğunu dile getiren Morales, aynı zamanda kur korumalı mevduat ve dolarizasyon oranlarındaki düşüşe dikkat çekti.
Hükümetin sıkı para politikasını sürdürme kararlılığına olan güvenlerinin arttığını belirten analist, 2023 yılında bütçe açığının GSYH’nin yüzde 5’i seviyesinde olduğunu, ancak 2024’te bu oranın yüzde 3’e düşeceğini öngördüklerini söyledi.
‘Para Politikası Sıkı Tutulmalı’
Enflasyonla mücadelenin Türkiye için en önemli sorun olmaya devam ettiğini vurgulayan Morales, enflasyonun kalıcı şekilde düşmesi için para politikasının sıkı tutulması gerektiğini belirtti.
Fitch, 2023 yılı sonunda Türkiye’de enflasyonun yüzde 43’e, 2024’te ise yüzde 21’e gerilemesini bekliyor. 2025 itibarıyla kademeli bir para politikası gevşemesi öngörülüyor. Morales, Türkiye’nin 2023’te yüzde 3,5, 2025’te ise yüzde 2,8 büyüme göstermesini beklediklerini ifade etti. (AA)